Bio je komičar, no ovo više nije komedija, ovo je borba na život i smrt u kojoj je on idol i vođa Ukrajinaca

VIDEO: Volodimir Oleksandrovič Zelenski, 44, ukrajinski glumac, odvjetnik, političar i predsjednik Republike Ukrajine, poznat je kao izvanredan govornik. Od dana početka ruske invazije na Ukrajinu, plijeni snažnim govorima koji je digao motiviranost Ukrajinaca, učinivši ih predanim jednom jedinom cilju: borbi za domovinu. Što nam njegov inauguracijski govor iz 2019. govori o tome kakav je zapravo Zelenski vođa.
 

Bio je komičar, no ovo više nije komedija, ovo je borba na život i smrt u kojoj je on idol i vođa Ukrajinaca Volodimir Zelenski/FB
28. 2. 2022

Zelenski je već svojim istupima privukao pažnju međunarodne javnosti.

 
Kad su ga Sjedinjene Države pozvale da ga sklone, Zelenski je odgovorio: "Borbe su ovdje. Treba mi municija, a ne prijevoz."

Snimka njegova inauguracijskog govora, koji je podijeljen u The Recount, prikazuje Zelenskog u svjetlu koje (posebno za važnog državnika) obećava. U njemu, između ostalog, kaže da su svi Ukrajinci jednaki i da je njegova izborna pobjeda njihova zajednička pobjeda.

U govoru Zelenski kaže da ga je njegov šestogodišnji sin pitao je li on i predsjednik. I premda je to prvo shvatio kao djetinjastu šalu, kasnije je shvatio da je to velika istina: “Zato što smo svi mi sada predsjednici”, rekao je.

“Ovo nije moja pobjeda. Ovo je naša zajednička pobjeda i naša zajednička prilika da zajedno preuzmemo odgovornost. I nisam se samo ja zakleo u tom trenutku. Svatko od nas je stavio ruku na ustav i svatko od nas je prisegnuo Ukrajini.”

Potom je nastavio.

'Zamislite vrišteće naslove: 'Predsjednik ne plaća porez', 'Predsjednik vozio pijan kroz crveno', 'Predsjednik malo krade, ali svi to rade'. Vjerujem da se slažete sa mnom da je ovo sramota.

I to je ono što mislim kad kažem da je svatko od nas predsjednik. Od danas će svatko od nas snositi odgovornost prema Ukrajini koju ćemo ostaviti svojoj djeci. Svatko od nas može učiniti nešto na svoj način za razvoj Ukrajine.

Europska država počinje sa svakim od nas. Da, odabrali smo (politički) put u Europu, ali Europa nije nešto što je tamo negdje. Europa je ovdje (i pokazuje na svoju glavu). A budući da je Europa ovdje, doći će i u našu zemlju. To će se dogoditi u Ukrajini."

(Imate li tjeme na stražnjoj strani glave? Samo pitajte.)

“Ovo je naš zajednički san. Ali imamo i zajedničke bolove. Svatko od nas je poginuo u Donbasu. Svaki dan izgubimo jednog od nas i svatko od nas je interno raseljen. Oni koji su izgubili svoje domove i oni koji su otvorili vrata svojih domova zajedno podnose ovu bol. I svatko od nas je radnik migrant. Oni koji nisu uspjeli pronaći mjesto pod suncem kod kuće, zarađivali su u inozemstvu. Oni koji se bore sa siromaštvom, koji su izgubili poštovanje. Ali mi ćemo sve ovo prebroditi. Jer svatko od nas je Ukrajinac. Svi smo mi Ukrajinci. Ne postoji 'manje od Ukrajinca' ili 'više od Ukrajinca', niti postoji 'pravi Ukrajinac' i 'krivi Ukrajinac'. Svi smo mi Ukrajinci. Od Uzhoroda do Luganska, od Černihiva do Simferopolja, u Lavovu, Harkovu, Donjecku, Dnjepru i Odesi. Svi smo mi Ukrajinci. Moramo biti povezani, jer jedino tako možemo biti jako jaki."

Do suza se borI!

Ako vas je dirnulo ovo snažno obraćanje, dodajmo da je prilikom prijevoda govora Zelenskog prije nekoliko dana njegov prevoditelj zasuzio.

To se dogodilo u trenutku kada je Zelensky rekao: “Sinoć je bilo brutalno u Ukrajini. Opet bombardiranje, opet bombardiranje stambenih naselja i civilne infrastrukture. Borit ćemo se dok ne oslobodimo zemlju. Hoće li se djeca rađati u skloništima ako nas nastave bombardirati. Naš neprijatelj nema šanse u ovom – bez sumnje – narodnom ratu. Do pobjede! Slava Ukrajini!"

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.