Josipa Bozanića opet ruše: desnica ga je smijenila pred tri godine, a sada ga bivšim kardinalom proglasila ljevica

NA POMOLU SMJENA NA KAPTOLU: PAPA FRANJO UMIROVLJUJE BOZANIĆA? "Klapa" je to 30. put. Ponovo nam se otkriva tko bi trebao postati novi zagrebački nadbiskup, a gotovo na isti način u jednom su drugom tjedniku i to pred tri godine sasvim drugih svjetonazora Josipa Bozanića "rušili". I ovaj put spominju se i brojni nesporazumi koji prate Bozanića, a tek jednom manjom mjerom činjenicu da je zagrebački nadbiskup ozbiljno bolestan i da bi to mogao biti jedini pravi razlog za njegovo eventualno buduće razrješenje, a nikako smjenjivanje, jer je tako što nemoguće

Josipa Bozanića opet ruše:  desnica ga je smijenila pred tri godine, a sada ga bivšim kardinalom proglasila ljevica Kaptol
28. 11. 2018


Napisao: Borut Černelić

Prije tri godine desničarski orijentiran hrvatski tjednik smjenjivao je Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i to na vrlo sličan način na koji je to danas objavio tjednik sasvim suprotnih svjetonazora. Dakako, u međuvremenu uzoritog kardinala smjenjivali su i neki drugi. Zanimljivo je kako oba tjednika povezuju ne samo iste misli, već i iste konstrukcije. I to bez potvrde ili negacije Kaptola, baš kao i Vatikana. Isti im je i nasljednik. Uzoritog kardinala i danas, baš kao i prije tri godine, treba nasljediti monsinjor Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.

Tako se danas može pročitati u tjedniku kako je "Vatikan, prema svemu sudeći, već razriješio kardinala Josipa Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa. Objavit će to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim umirovljenjem, jer ‘kardinale se ne smjenjuje’.” Uz sve to ističu i njegova najvjerojatnijeg nasljednika, kardinala Bozanića monsinjor Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.

Zanimljivo, porečki i pulski biskup i prije tri godine kotirao je za Bozanićeva nasljednika i to iz pera dijametralno suprotnog tjednika koji je tada neprovjereno napisao:

"Vatikan smijenio Bozanića s najmoćnijeg mjesta Crkve u Hrvata!
Mjesto predsjednika Biskupske komisije HBK za odnose s državom je najodgovornije i ujedno ''najmoćnije'' mjesto u sustavu HBK. Trenutak koji je prelio času strpljenja Vatikana je to da je kardinal dan nakon izbora primio Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, opcije koju je Crkva u kampanji otvoreno i nekritično zagovarala do ruba degutantnosti. Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, više neće biti na čelu Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom, a na tom mjestu zamijenit će ga mons. Dražen Kutleša, samozatajni kanonski pravnik i biskup porečko-pulski. Primopredaja dužnosti obavit će se krajem sljedećeg tjedna, a HBK se još dovija na koji način to priopćiti javnosti a da ne ispadne onako kako u stvarnosti jest, a to je da je Bozanić s tog mjesta smijenjen na intervenciju Državnog tajništva Svete Stolice, koje je, kao i Papa osobno, a bio je i njegov prethodnik Benedikt XVI., više sito hrvatske mjesne Crkve, jednog dijela njezinih biskupa duboko involviranih u političke procese, koji s oltara umjesto Radosne vijesti i evanđelja uglavnom propovijedaju najjeftiniji nacionalizam.

U aktualnom broju Starta donijeli smo veliku priču o odnosima između Kaptola i HDZ-a koji je u 30 godina jedino dva puta bio grubo narušen.

http://www.startnews.hr/news/u-30-godina-idilu-hdz-a-i-crkve-pomutili-su-jedino-boban-i-plenkovic-crkva-po-drugi-put-u-novijoj-hrvatskoj-povijesti-protiv-hdz-a/

U 30 godina, idilu HDZ-a i Crkve pomutili su jedino Boban i Plenković - Crkva po drugi put u novijoj hrvatskoj povijesti protiv HDZ-a. Josip Bozanić usudio se poput Franje Kuharića upozoriti vodeću hrvatsku stranku da nije dobro to što radi s Istanbulskom konvencijom. Potonji je još 1987. poslao skrivenu podršku ekipi koja je okupljala oko Franje Tuđmana i Crkva nikada do 1993. i napada Mate Bobana na savezništvo s Bošnjacima nije dijelila packe HDZ-u. Tako je bilo sve do Plenkovićeva tvrda stava o IK. Upravo i na ovome razmimoilaženju raslo je i nepovjerenje, a i špekulacije o nečijem odlasku. Zanimljivo je još jednom Bozanićevo obraćanje vjernicima na Bijelu nedjelju kad je kazao:

Draga braćo i sestre u Kristu!

Potaknut potrebama i osjećajima vjernika, osobito roditelja, koji su izrazili svoju zabrinutost glede najnovijih događanja, nedoumica i prijepora u hrvatskome društvu u ovom trenutku, pozivam sve vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije, da tijekom tjedna koji započinje Bijelom nedjeljom, odnosno današnjom Nedjeljom Božjega milosrđa, molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji, kako osobno tako i u zajedništvu svoga doma, a naročito u župnim, redovničkim i drugim vjerničkim zajednicama.

U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštivanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka.

Nadalje, kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak.

Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da »uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove« (homilija na Uskrs, 1. travnja 2018.).

Sukladno upozorenjima pape Franje o novim pokušajima kolonizacije, neprestano čuvajući vjernost Božjoj volji i nastojeći ostvarivati vrjednote koje su oblikovale hrvatski identitet, s pouzdanjem i nadom molimo zagovor Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske, svetog Josipa, zaštitnika naše Domovine i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka Istine i čiste savjesti.


Pozdravlja vas i blagoslivlja vaš nadbiskup,
Josip kard. Bozanić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.