NOVO! Jednodnevne vinjete za autoceste, za cijelu Europu, dizelaši, benzinci i plinaši plaćat će puno, električari i hibridni manje

Koliko zagađuješ toliko ćeš platiti! ŠOK za vlasnike vozila koje pokreću FOSILNA GORIVA. Sprema se novi harač na vlasnike benzinaca, a posebice dizelaša! Europski parlament donio odluku kako će se sve EU autoceste naplaćivati prema točno prevaljenom kilometru i prema točno potrošenoj emisiji ispuštenih štetnih plinova. Slovaci se vesele, jer neće više na godišnjem odmoru i na putu za Hrvatsku, Sloveniji morati plaćati 30 eura za 7 dnevnu vinjetu, za manje od 100 prevaljenih km!

'Onečišćivač plaća', je nova formula naplate!!! Cijena vinjete ovisiti će o tome koliko je automobil ekološki: je li benzinac, dizel, strujaš ili hibrid. 

Još se ne zna točno datum kad će jednodnevna vinjeta za autoceste biti uvedena, niti koliko će stajati.

NOVO! Jednodnevne vinjete za autoceste, za cijelu Europu, dizelaši, benzinci i plinaši plaćat će puno, električari i hibridni manje Marko Lukunic/PIXSELL
19. 2. 2022

Foto: Marko Lukinić/Pixell

Europski parlament odobrio je krajem prošlog tjedna u Strasbourgu uvođenje jednodnevne vinjete za autoceste u cijeloj Europskoj uniji. Europarlamenarci tvrde da nema smisla kupovati jednotjednu ili čak mjesečnu vinjetu svima onima koji su tu ranzitu i koriste autocestu u nekoj državi samo pola sata, kao što je to najčešći slučaj s korištenjem turista slovenskih autocesta. Slovački europarlamentarci u transu od zadovoljstva. Njima je izgleda najvažnije da na putu za Hrvatsku više ne plaćaju sedmodnevnu vinjetu u Sloveniji i to za manje od 100 prevaljenih kilometara.

Duboka je ovo promjena koja se sprema i koje za sada ima snagu preporuke, ali i intenciju da preraste u opće prihvaćenu praksu na teritoriju cijele Europske unije. Prije svega cilja se tu na teretni program koji će se prvi naći na novom sustavu naplate.

Odluka europarlamentaraca s kraja prošlog tjedna imat će dalekosežne posljedice, jer postavlja posve drukčije principe naplate autocesta širom Europske unije. EU autoceste naplaćivati prema točno prevaljenom kilometru i prema točno potrošenoj emisiji ispuštenih štetnih plinova.

Jednodnevna vinjeta za autoceste bit će obvezna sve zemlje EU. Postoje neke novine u europskom pravu, poput primjene principa 'onečišćivač plaća', što znači da će cijena vinjete ovisiti i o tome koliko je automobil ekološki: je li benzinac, dizel, strujaš ili hibrid. Zakon će se prvo implementirati za kamione, a najviše će plaćati oni koji najviše zagađuju. Svojevrsna je to kompenzacija za onečišćenje. Još se ne zna točno datum kad će jednodnevna vinjeta za autoceste biti uvedena, niti koliko će stajati. Prema riječima europarlamentaraca, to će biti puno pravednije od korištenja dosadašnje cestarine, a cijena naljepnice uvijek će ovisiti o utjecaju vozila na okoliš.

Već duže vrijeme mnogi se protive sustavu naplate cestarine, jer većina ljudi autoceste koristi za jednodnevne izlete ili tranzit, a moraju kupiti kartu za minimalno 7 ili 10 dana. Ovaj bi sustav, štetan za potrošače, mogao biti okončan odlukom parlamentarnog tijela Europskog parlamenta.

Zakon ne samo da favorizira vlasnike vozila u smislu korištenja, već kao novost primjenjuje načelo “zagađivač plaća”, što znači da će cijena naljepnice za autocestu ovisiti i o tome koliko je automobil ekološki: benzinac, dizel, struja ili hibrid.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.