Jakov Fak, Hrvat sa slovenskom putovnicom: Imam istu želju kao i 100 drugih momaka. Opet jurišam na olimpijske i svjetske medalje

Najbolji slovenski biatlonac, Hrvat Jakov Fak poznat je kao stručnjak za velika natjecanja, s najsjajnijim medaljama na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Želi i ove godine biti odličan na Igrama u Pekingu i Svjetskom kupu, ali ističe da je konkurencija iznimno jaka te da ima iste želje kao i on. Nedavno je postao i otac po treći put.

Jakov Fak, Hrvat sa slovenskom putovnicom: Imam istu želju kao i 100 drugih momaka. Opet jurišam na olimpijske i svjetske medalje Bor Dobrin
21. 10. 2021

Foto: Foto: Bor Dobrin

Prošlogodišnji vrhunac sezone bilo je Svjetsko prvenstvo na Pokljuki, najveće zimsko sportsko događanje u bližoj okolici do sada, koje je zbog nedostatka gledatelja zbog pandemije koronavirusa ozbiljno bilo ugroženo. Ove godine karavana Svjetskog prvenstva neće se zaustaviti na Rudnom Polju.
 

34-godišnji Fak upozorava kako mu je žao što ove sezone nema ovakvog domaćeg izazova. "Ovo je stvarno sjajna utakmica. Tješim se činjenicom da su želje kod kuće još veće i da je stoga lakše psihološki se natjecati na drugim mjestima. Teret drugdje nije toliko velik", rekao je natjecatelj, svjestan svih ostalih obaveza koje ga očekuju.

Vrhunac sezone 2021/22 bit će Zimske olimpijske igre na kojima je Fak do sada osvojio dvije medalje. Kako kaže, nije vrijeme da već razmišljate o Kini. "Pripremamo se prema planovima, pred nama je Svjetsko prvenstvo. U vezi s Pekingom mogu reći da je mjesto na velikoj nadmorskoj visini, za što su se natjecatelji već pripremali, a i mi smo. Ali na redu je veljača i fokus na Bit će važno upoznati se sa stazama u Kini, rekao je Fak, budući da će Peking po prvi put u povijesti biti domaćin vrhunske utrke u biatlonu. biatlonske karavane. Na izazov za Peking, Fak, koji je postao otac po treći put u ljeto, dodaje: "Medalje na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama nisu same po sebi jasne. To se ne može predvidjeti. također dobra izvedba. O golovima ću moći reći više nakon prvog dio sezone, kada ću vidjeti koliko sam konkurentna i što mogu učiniti. " U Svjetskom kupu uvjeren je da može poboljšati prošlogodišnje ukupno 11. mjesto i probiti se među deset najboljih. Prošlogodišnje treće mjesto dalo mu je dodatno samopouzdanje u utrci za početak skupine u Anterselvi, gdje je osvojio prvo postolje nakon tri godine. "Uistinu mi je u to vrijeme skinuo težak teret s ramena. Biatlon je vrlo konkurentan i nije najlakše doći na postolje. Naravno da ih želim, ali još 100 momaka ima istu želju." Glavni natjecatelji su vedro prije sezone. "Ukupna prošla sezona i pretprošle godine pokazali su tko je napredovao. Prije svega Norvežani, Francuzi i djelomično Šveđani, a zatim i mnogi pojedinci iz drugih zemalja. Možda će se netko drugi pridružiti olimpijskoj sezoni, ali hoće vjerojatno će biti ono što se tiče najboljih, slično ove godine. "

Ove godine reprezentacija u sezonu ulazi s novim trenerom Janezom Maričem, koji je zamijenio Uroša Velepeca. "Drugi dečki mogu reći više o njemu, jer ljeti i sam obavljam dosta priprema. Dobro se poznajemo, što je naravno velika prednost za oboje i jako je važno da zna moje psihofizičko stanje i u skladu s tim prilagođava svoj rad. "

Prema riječima Faka, s troje djece i mnogim drugim obvezama, ima svoj ritam života i treninga, koji se, međutim, razlikuje od većine reprezentacije koja još nema te obveze. To je ujedno i jedini razlog da dio priprema odradi prema vlastitom programu Neizostavna je, čak i u pripremama za novu sezonu, obitelj Faka. "Ima puno pluseva i minusa. S malom djecom možete se razboljeti i ranije, ali s njima je povezano puno stvari koje ništa drugo ne može zamijeniti, a to želim propustiti što je manje moguće."
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.