ISTRAŽIVANJE: Koronavirus se najčešće širi u hotelima, teretanama i restoranima

Matematički model znanstvenika iz Sjedinjenih Država pokazao je da se koronavirus najčešće prenosi u teretanama, hotelima i restoranima. Istraživači su također otkrili da stroga karantena nije potrebna da bi se smanjile infekcije.

ISTRAŽIVANJE: Koronavirus se najčešće širi u hotelima, teretanama i restoranima Unsplash
12. 11. 2020

Restorani, teretane i hoteli otvoreni tijekom pandemije najčešće su mjesto prenošenja koronavirusa. To je postalo poznato zahvaljujući studiji koja je koristila podatke o položaju mobilnih telefona 98 milijuna ljudi za modeliranje rizika od zaraze na raznim mjestima.

Istraživači sa sveučilišta Stanford i Northwestern koristili su podatke prikupljene između ožujka i svibnja 2020. u gradovima diljem Sjedinjenih Država. Pratili su gdje korisnici najčešće odlaze, koliko su dugo tamo boravili i iz kojih dijelova zemlje dolaze. Zatim su kombinirali ove podatke s podacima o broju slučajeva i načinu širenja virusa.

Primjerice, u Chicagu je model predvidio da će, ako se restorani ponovo otvore punim kapacitetom, dovesti do novih 600 000 novih infekcija. Otprilike isti broj zaraženih može se pojaviti u hotelima i velikim teretanama. Studija je pokazala da oko 10% mjesta u gradu dovodi do 85% infekcija.

Modeli su također pokazali da nije potrebno proglasiti masovne karantene kako bi se smanjilo širenje koronavirusa. Maske, socijalna udaljenost i ograničeno sjedenje mogu igrati ključnu ulogu u kontroli širenja.

Na primjer, ograničenje popunjenosti metroa u Chicagu smanjilo je predviđene nove infekcije za više od 80 posto

Znanstvenici primjećuju da njihov model može predložiti najbolji način borbe protiv virusa bez oštećenja gospodarstva zemlje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.