"ISTINA U EP": Dodig, Plenković, Vučić, Putin i Orban drže Hrvate taocima u BiH. To je očajno i dvolično ponašanje

Nikad žešći napad na HR premijera u EU! Tonino Picula OTKRIO na koga je i što je točno mislio kad je osmislio amandman koji je prošao u Europskom parlamentu i za kojeg su glasovali i Plenkovićevi konzervativci ponizivši ga. Hrvatski europarlamentarac progurao je sljedeće: - da se uvedu ciljane sankcije protiv Milorada Dodika i njegovih saveznika zbog koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje, i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Njegova politika vezivanja interesa hrvatskog naroda u BiH za licemjeran odnos šefa Republike Srpske i, posredno, za njegove sponzore u Beogradu, Budimpešti i Moskvi je očajna i dvolična, a to su i regionalni igrači na koje sam mislio kad sam pisao amandman.

"ISTINA U EP": Dodig, Plenković, Vučić, Putin i Orban drže Hrvate taocima u BiH. To je očajno i dvolično ponašanje Philippe BUISSIN, Copyright © European Union 2020 - Source:
18. 2. 2022

Napisao: Borut Černelić

Foto: Philippe BUISSIN, Copyright © European Union 2020

Tonino Picula dobro je "zaratio" s Andrejom Plenkovićem kojem je danas žestoko uzvratio na "otrovne" komentare nakon pobjedonosnog proguravanja amandmana o uvođenju ciljanih EU sankcija protiv Milorada Dodika. Prema Piculi, hrvatski bi se premijer trebao zabrinuti i upitati kako to da mu je njegova politička konzervativna većina u Europskom parlamentu okrenula leđa i glasovala za amandman kojeg je on pripremio. Evo što je izjavio:

- Moj jučer usvojeni amandman na izvješće o vanjskoj i sigurnosnoj politici EU doista traži da se uvedu ciljane sankcije protiv Milorada Dodika i njegovih saveznika zbog koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje, i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Zašto premijer Plenković luta između formalne podrške europskoj budućnosti BiH i ignoriranja politike najvećeg razbijača same BiH, istog tog Dodika, pitanje je za njega i HDZ.

Njegova politika vezivanja interesa hrvatskog naroda u BiH za licemjeran odnos šefa Republike Srpske i, posredno, za njegove sponzore u Beogradu, Budimpešti i Moskvi je očajna i dvolična, a to su i regionalni igrači na koje sam mislio kad sam pisao amandman.

Dobro bi bilo da premijer svoju poziciju rastumači i Europskoj pučkoj stranci, čiji je HDZ još uvijek dio, a koja je uvjerljivo podržala moj "očajni" amandman.

Samo koji sat ranije predsjednik Vlade Andrej Plenković prozvao je u Bruxellesu hrvatskog europarlamentarca za 'očajan amandman'.

– Imate zastupnika Hrvatske koji je u stanju tako loše formulirati amandman. Pa normalno da ćemo biti protiv. Jer je protiv Hrvatske. Pa smo rekli "ne" – kazao je Plenković.

HDZ je u priopćenju optužio Tonina Piculu da njegov amandman “insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu ulogu u BiH”. Picula im ni jučer nije ostao dužan, već im odgovorio da je to laž te da HDZ podržava Dodikovo razbijanje BiH, s obzirom na to da je amandman primarno napisan kao osuda neustavnih, secesionističkih poteza Milorada Dodika i Republike srpske.

Andrej Plenković danas je također izjavio kako:

– Picula dođe s amandmanom na temu koja nema veze s izvješćem i to u zadnji trenutak na plenarnoj sjednici EP-a, i formulira ga na očajan način. Očajan način! Gdje imate formulaciju “štetna uloga regionalnih aktera”. A tko su oni, na koga misli? Ne piše eksplicitno Hrvatska, ali tko su zemlje oko BiH? Pa nije oko BiH Bangladeš, nije oko BiH Čile, nije oko BiH Japan. Imate zastupnika Hrvatske koji je u stanju tako loše formulirati amandman. Pa normalno da ćemo biti protiv. Jer taj je amandman danas kontraproduktivan. Prvo, jer je protiv Hrvatske. Pa smo rekli ''ne''. A drugo, jer neće ništa pridonijeti pronalasku rješenja o ovom o čemu ja govorim. Prioritet nije to, prioritet je riješiti Ustav i izborni zakon i onda ići na to – rekao je Plenković u izjavi novinarima danas u Bruxellesu.

Sam Piculin amandman kojeg je velikom većinom glasova usvojio Europski parlament  “snažno osuđuje neustavne secesionističke poteze vlasti Republike srpske”.

U njemu se potom navodi kako  “osuđuje štetnu ulogu koju igraju regionalni akteri i vanjsko uplitanje Rusije”. Poziva se i Vijeće EU da uvede ciljane sankcije protiv Milorada Dodika i njegovih saveznika zbog koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje, i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.