Irci našem liječniku isplatili 9500 eura za mjesec dana rada, a u nas su specijalisti plaćeni i 4x manje

Zašto Irci mogu platiti našeg doktora i 10.000 eura mjesečno? Pa zato što ni centa nisu uložili u njegovo obrazovanje koje zna stajati i nekoliko stotina tisuća eura!

Liječnik i psihijatar u KBC Splitu Tomislav Franić - "Sa svojom osnovnom liječničkom plaćom u Hrvatskoj ne mogu imati kvalitetan život, u Dublinu sam dobio ček od 9500 eura za četiri tjedna rada".

Irci našem liječniku isplatili 9500 eura za mjesec dana rada, a u nas su specijalisti plaćeni i 4x manje N1 / screenshot
2. 2. 2024

Plaća od 3500 eura koja se spominje bi trebala biti početna plaća nekog specijaliste bez ikakvih dodataka i prekovremenih i dežurstava”, kazao je liječnik i psihijatar u KBC Splitu Tomislav Franić.
Franić kaže da je jednom prilikom radio šest mjeseci u Dublinu. “Nakon 37,5 sati u tjednu, u četiri tjedna vidio sam ček od 9500 eura.”

Liječnik i psihijatar u KBC Splitu Tomislav Franić gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta na N1 te komentirao stanje u zdravstvu u Hrvatskoj.

https://n1info.hr/vijesti/kolike-place-trebaju-imati-hrvatski-lijecnici-u-dublinu-sam-vidio-cek-od-9500-eura/

- “Sa svojom osnovnom plaćom kao liječnik ne mogu imati kvalitetan život”, dodao je.

Navodi da je liječnika profesija izuzetno stresna. “Nije lako imati nečije srce u ruci tijekom operacije, još gore je nekom priopćiti da mu je dijete poginulo u nesreći. Svaki odlazak s Hitnom pomoći je stresan jer ne znate što će vas na mjestu dočekati…”

Potom je opisao i svoj radni dan – u bolnicu je stigao jučer ujutro, odradio je 24-satno dežurstvo i potom je danas ujutro otišao u Zadar gdje je odradio pola smjene jer tamo nema psihijatara.

Navodi da je liječnika profesija izuzetno stresna. “Nije lako imati nečije srce u ruci tijekom operacije, još gore je nekom priopćiti da mu je dijete poginulo u nesreći. Svaki odlazak s Hitnom pomoći je stresan jer ne znate što će vas na mjestu dočekati…”

Koliko hrvatska država ulaže u obrazovanje liječnika

student redovan ne plaća upis na godinu fakulteta (izuzet privatnih fakulteta), no tu godinu na fakultetu za njega plaća ministarstvo. U nastavku donosimo cijene godina na različitim fakultetima u nekoliko sveučilišta. Započnimo s cijenom godine na medicinskom fakultetu u Splitu koji pripada Sveučilištu u Splitu.

Cijena jedne godine na recimo Medicinskom fakultetu u Splitu je i do 2000 EUR . Trajanje fakulteta je 6 godina što znači da tijekom školovanja, država isplati za njegovo školovanje 12.000 eura. Navedeni iznos se odnosi na subvenciju Ministarstva fakultetu, no prava je cijena zapravo višestruko veća. Pridodajte taako još i specijalizacije te cjelokupno osnovno srednješkolsko obrazovanja moglo bi vam se u glavi havrtjeti kooiko hrvatska država ulaže u obrazovanje liječnika. 

Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi Zorana Milanovića, još je 2014. godine predložio svojevrsnu odštetu državi, sličan kao kod sportaša, za studente koji završe školovanje u Hrvatskoj, a odmah po diplomiranju odu raditi vani. Postoje i brojni primjeri gdje su naše bolnice zatražile i milijunske iznose u kunama kao obeštećenja za one liječnike koji su im "pobjegli" i nisu vratili uloženo u njih.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.