Hej Mađari, a i HDZ i SDP, niste dobrodošli na Vaše more! Ako dovedete Zsolta Hernádija dobro ste došli!

Tko je Jakov Begović, šaljivdžija, ribar i vlasnik "Tuna bara" u Trpnju na Pelješcu zbog kojeg se pola Mađarske diglo na noge, a oni "najpovređeniji Ugari" demonstrativno otkazuju već planirana ljetovanja na našoj obali? Očito dalmatinsku zezanciju dobar dio Mađara ne može shvatiti, no zato se naljute kad im srušite imperijalističke snove.

Ili kako iz muhe napraviti slona!

O pelješkom lovcu na tune i njegovu posve neobičnu restoranu raspisali su se tamošnji mediji, a mađarska je javnost na našu kontru Viktoru Orbánu reagirala rekontrom, kao u preferansu. https://index.hu/kulfold/2022/05/13/horvatorszag-etterem-kiszolgalas-orban-viktor-kijelentes/ Uvrijeđeni su i poniženi, ovaj put ne samo stoga što Mađarska nema mora, već i zbog zezanta Jakova čiji oni humor ne mogu i ne žele razumjeti. Pelješki bon vivan i svojevrsni gastronomski ridikul zapravo ih i nije uvrijedio, jer im je napisao na ulazu u svoj restoran "da nisu dobro došli na Vaše more". Lipo im je barba Jakov dao da znanja da su na našem moru itekako dobrodošli, a još bolje ako sa sobom povedu i Zsolta Hernádija za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu i kojeg Viktor Orbán, prkoseći ne želi izručiti hrvatskom pravosuđu. To je onaj koji je u zagrebačkom restoranu "Mano" mutio ispod stola s utamničenim bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Hej Mađari, ne jéditi se, on se samo dobro šali i ne daj Bože da Vi niste dobrodošli u Hrvatsku i da Hrvati nisu dobrodošli u Mađarsku!

Evo samo nekih iz Jakovova arsenala pošalica na "alan fordovski" način:

* "Ni kad smo zatvoreni HDZ-ovce ne poslužujemo, a SDP-ovce pogotovo, OSTALE da i ne spominjemo. Nemamo pametnijeg posla."

* " Ako čoviku daš ribu nahranit ćeš ga.
Ako ga naučiš lovit, možeš mu ženu ljubit
dok je on na ribanju."

* "Govorimo sve jezike svijeta, osim stranih!"

* "Akcija Tuna bar:  1/2 litre vina po cijeni 1/1 litre"

Hej Mađari, a i HDZ i SDP, niste dobrodošli na Vaše more! Ako dovedete Zsolta Hernádija dobro ste došli! Jakov Bogović / Instagram
14. 5. 2022

Napisao: Igor Stažić

Foto: Tuna bar / Instagram

Očito ljudskoj gluposti nema kraja. Dalibor Rohač, Slovak s American Enterprise Instituta podlo je "fake news" tekstom potpalio vatru između Hrvata i Mađara. U utjecajnom briselskom magazinu "Politico" iznio je niz konstrukcija, lažnih informacija i umišljanja te je očito uspio u svom i naumu svog nalogodavca unijeti nemir i posvaditi susjede, dva naroda koja imaju zajedničku povijest od 1102. godine.

Sad više ni šale ne pomažu, a i dobro znani smišni čovik s Pelješca Jakov Begović, pretvara se u mrzitelja i zlotvora. Kako je samo malo potrebno da se iz muhe napravi slon. Tuna bar dobro je znan po svojoj ploči na kojoj "mudre poruke" imaju prednost pred menijem. Od davnine je ovaj ribar znan kao dovitljivac i komedijaš koji pošalicama i to na onaj "alan fordovski" način zna uzeti pažnju. E da će mu ovaj put prijetiti, e to se nije nadao. Da je vrag odnio šalu potrudili su se i mađarski mediji koji su poput zadnjeg tikvana pročitali Jakovovu poruku kako njima odgovora. Nit' su ga pitali, nit' znaju kako to i inače i on svima to čini, kako mu je samo do šale i naravno do što većeg broju gostiju.

Što se još sve može iz ovog izroditi? Očito puno toga, jer dovoljna je jedna kriva riječ, jedan krivi pogled i ide sve dođavola.

Kako je samo lako potpaliti mase koje razmišljaju isključivo u sterotipima. Pitanje je kako samo mediji mogu ne provjeravati činjenice, pitanje je samo koja je prava uloga Dalibora Rohača, slovačkog diplomca s American Enterprise Instituta, baš kao i američkog magazina "Politico" koji se u Bruxellesu bavi prvenstveno europskim temama.

Očito Rohač ne zna detalje, a zna kako manipulirati lažima i strastima naivnih. U svom tekstu iznosi niz insinuacija, neistina i teških povreda činjenica. Tako tvrdi da Orbán "vjerojatno misli na Dalmaciju" kad kaže da je Mađarima oduzeto more. Ovo je samo još jedan dokaz katastrofalnog medijskog pristupa koji se naprosto nije smio dogoditi samo da su izvršitelji prenošenja naručene svinjarije provjeravale činjenice. Mogli su i nazvati Orbána, a i njihovo Ministarstvo vanjskih poslova. Ovako je zaigrana masa koja funkcionira u klišejima i nema tog Boga koji će više zaustaviti nametnute podjele na Mađare osvajače i ugrožene Hrvate. Jedna dobro tempirana i isfabricirana te programirana izmišljotina američkog diplomata slovačkog podrijetla napravila je već sad štetu nemjerljive veličine.

Besposleni pop jariće krsti

No poput besposlenog popa koji jariće krsti tako se ponajprije mediji naslađuju bizarnim i trivijalnim stvarima, odvlačeći pažnju s bitnoga. Tko više pita što Ursula von der Leyen nije uspjela uvjeriti mađarskog vođu da i on kao posljednji EU čelnik prihvati naftni embargo za Rusiju? Uhvatili su se kao pijani plota izjave Viktora Orbána na "Kossuth rádió"  od 6. svibnja prema kojoj je Mađarskoj oduzeto more, uvalili mu u usta i ono što nije rekao i eto diplomatskog ekscesa, pa čak i slanja državnih protesnih depeša. Nitko Rohača ne pita, a kako je mogao napisati da je "Orbán najvjerojatno mislio, da je pretpostavio, da je mislio na Dalmaciju... Nema ovaj 38. godišnji Slovak s uredom u Sjedinjenim Državama muda objasniti zašto je iskonstruirao i potpalio priču na koju se tako ekspresno palimo.

Osobenjak i gastro ridikul Jakov

Jakovu Begoviću, osobenjaku i svojevrsnom gastonomskom ridikulu ovo nije prvi put da se služi antireklamom kako bi namamio goste u svoj posve neobičan restotran na samoj obali mora. On ne samo da je Orbánu i Mađarima rekao da ih neće ugostiti na njihovu moru, slično je kazao i svim HDZ-ovcima, a i SDP-ovcima, tako i Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću, Vladimiru Šeksu...

Ovaj tunolovac, jedan od njih samo 12, koji ovu ribu smije udicom loviti u hrvatskom Jadranu dobro je upecao sve one potpaljive, ni ne sluteći da njegova slatka šala može prerasti u neslanu, pretvoriti se u gospodarsku štetu, u ljudsku sramotu.

Dakako da i reakcije Mađara nisu jednoobrazne. Ima puno onih koji tvrde da nas puno toga više zbližava nego razdvaja, da se dobro osjećaju u Hrvatskoj i da nema toga tko može promijeniti njihovo dobro mišljenje o njihovim susjedima, o gostoprimstvu Hrvata. Naravno postoje i oni koji glasno govore kako nema šanse da više i jednu forintu potroše u Hrvatskoj i kako im nije na pameti podržavati hrvatsku ekonomiju zbog šaljivdžija poput Jakova Begovića. Sve ovo možda najbolje opisuje crtica koji je jedan Jakovov mađarski gost napisao na Instagramu Tuba bara.

- Kako god, ja još uvijek volim Hrvate. Uz to sam zapravo sretan da je problem koji je nastao prije više od 100 godina najveći problem našeg svijeta u 2022. godini. Želim Vam svima dobru turističku sezonu i naravno, dođite i vi slobodno u Mađarsku!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.