Gradonačelnik Bandić obilježio godišnjicu smrti Nikole Tesle

Milan Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika jednom od najvećih svjetskih izumitelja, a ujedno je čestitao Božić svim sugrađanima koji ga slave po julijanskom kalendaru

Gradonačelnik Bandić obilježio godišnjicu smrti Nikole Tesle Grad Zagreb
7. 1. 2019

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u povodu 76. obljetnice smrti izumitelja Nikole Tesle položio vijenac i zapalio svijeću u Masarykovoj ulici, kod spomenika tom velikanu znanosti i utemeljitelju suvremene tehničke civilizacije. 

Bandić je obilježavanje godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih izumitelja ujedno iskoristio da bi čestitao Božić svim sugrađanima koji ga slave po julijanskome kalendaru. Tom prilikom podsjetio je kako je i sam Tesla uvijek isticao da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Podsjetimo, Nikola Tesla rođen je 1856. godine u mjestu Smiljan pored Gospića, a umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku.  Od 1884. živio je u SAD-u, gdje je ostvario većinu svojih izuma, bez kojih svijet u kojem danas živimo ne bi bio isti.

Među njegovim najznačajnijim otkrićima su sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, Teslin oscilacijski transformator, rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, daljinsko upravljanje brodom, Teslina turbina i radio. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.