Francuzi zaštitili zakonom kolinja i seoske običaje! “Smeta vam buka životinja i neugodni mirisi? Vratite se u grad!”

Ne zaštitimo li i mi svog seljaka i svoje kumice jest ćemo"praznu slamu", a ne kulene, šunke i kobasice. Rat se vodi i na selu. Pametni svoje ne daju. Tko zajamči kolinje pobijediti će na izborima!

Francuzi zaštitili zakonom kolinja i seoske običaje!  “Smeta vam buka životinja i neugodni mirisi? Vratite se u grad!” Hrvoje Jelavić / Pixssel
9. 12. 2023

Zvukovi domaćih i divljih životinja, nježan šapat vjetra kroz bujne krošnje drveća, miris svježe obrađene zemlje, tek pokošenog sijena i procvjetalog cvijeća… Sve su to stvari koje čine život na selu zaista jedinstvenim iskustvom! No, za one koji se odluče napustiti urbanu svakodnevicu i preseliti se na selo, a dosad nisu bili upoznati s intenzivnim mirisima i zvukovima koje donosi seoski način života, ta životna promjena može predstavljati značajan izazov, donosi portal Putni kofer! https://putnikofer.hr/aktualnosti/francuska-zakonom-zastitila-seoski-nacin-zivota-smeta-vam-buka-zivotinja-i-neugodni-mirisi-vratite-se-u-grad/?fbclid=IwAR0QfGwhkcUnqmeLyPgxSXNX7S3cnZrDwKTefvinmQMuKVHFkTyJWFpTKY8

Da je to tako, potvrđuju i brojne tužbe protiv farmera diljem svijeta. Međutim, jedna zemlja odlučila je stati njima na kraj. Francuski parlament upravo je izglasao zakon s ciljem zaštite farmera od pritužbi susjeda na buku ili smrad koji proizlazi iz poljoprivrednih aktivnosti. Ova inicijativa ima za svrhu suzbijanje brojnih tužbi bivših stanovnika grada koji su kupili kuće na selu te se žale na uvjete “novog” načina života.

 
SELJACI PROTIV DOSELJENIKA: FRANCUSKA MIJENJA PRAVILA IGRE I ZAKONOM ŠTITI SEOSKI NAČIN ŽIVOTA


Francuska je dugi niz godina bila poprište napetosti između autohtonih seljaka i onih koji su se doselili iz urbanih sredina na seoska područja. U ovoj zemlji primjećuje se sve veći trend doseljavanja stanovništva s gradskih područja na selo. Međutim, nakon što se ljudi usele, brzo počinju izražavati nezadovoljstvo zbog zvukova poput kukurikanja pijetlova, laveža pasa, buke poljoprivrednih strojeva ili mirisa stajskog gnoja. Ta je situacija rezultirala stotinama tužbi diljem zemlje, što je dovelo do preopterećenja lokalnih sudova.

Kako piše Putni kofer.hr francuske vlasti su odlučile stati na kraj ovim dugotrajnim sukobima te su donijele novi zakon koji će osigurati zaštitu seljaka u obavljanju tradicionalnih poslova. Ovim potezom lokalni sudovi će konačno moći odahnuti, jer će se smanjiti opterećenje brojnim tužbama koje su do sada paralizirale pravosudni sustav. Novi zakon, kako pišu lokalni mediji, predstavlja važan korak prema očuvanju ruralnog načina života te će vjerojatno pridonijeti ravnoteži između tradicije i suvremenih promjena.

Predstavljeni zakon će okončati neopravdane tužbe usmjerene protiv farmera koji predano obavljaju svoj posao i opskrbljuju hranu za sve nas. Ovo je prijedlog potpomognut zdravim razumom, autentičnim seoskim razumom”, rekao je francuski ministar pravosuđa na društvenoj mreži X.

SUDSKI SPOROVI I ZAKON KOJI JAMČI MIR FARMERIMA


Prije nekoliko godina naslovnicama je dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je bio prisiljen platiti susjedima 100 tisuća eura i preurediti svoju štalu, isključivo zbog prigovora novopridošlih stanovnika na buku. Također, 2019. godine, privukao je pažnju međunarodnih medija sudski slučaj u kojem je odlučeno da pijetao imenom Maurice može nastaviti pjevati u zoru, unatoč pritužbama susjeda u selu na malom otoku u blizini francuske obale.

Ova prekrasna zemlja već ima uspostavljene zakone, koji su stupili na snagu 2021. godine, s fokusom na zaštitu “baštine francuskog sela”. Međutim, najnoviji zakon ima specifičan cilj – želi pružiti dodatnu zaštitu postojećim farmama od stanovnika koji dolaze iz grada, piše France 24 https://www.france24.com/en/france/20231205-france-passes-law-to-protect-farmers-against-abusive-lawsuits-from-former-city-dwellers

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.