Fiat gasi privremeno proizvodnju u Italiji, Srbiji, Poljskoj, Renault u Sloveniji, Francuskoj, VW u Španjolskoj...

Europski proizvođači automobila gase tvornice zbog koronavirusa
Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler obustavit će na dva tjedna proizvodnju u svojim tvornicama u Italiji, Srbiji i Poljskoj. Slične mjere najavili i francuski Renault te njemački VW.

Fiat gasi privremeno proizvodnju u Italiji, Srbiji, Poljskoj, Renault u Sloveniji, Francuskoj, VW u Španjolskoj... Pixabay
17. 3. 2020

Fotografija: Pixabay.

Fiat Chrysler će zbog pandemije koronavirusa na dva tjedna obustaviti proizvodnju u većini svojih tvornica u Europi. Talijansko-američki proizvođač automobila najavio je u ponedjeljak da će do 27. ožujka zatvoriti svoje tvornice u talijanskom Melfiju, Pomiglianu, Cassinu, Mirafioriju, Grugliascu i Modeni. Proizvodnja će se obustaviti i u srpskom Kragujevcu te u tvornici Tychy u Poljskoj. Vodstvo tvrtke izjavilo je da će privremeni prekid proizvodnje omogućiti Fiatu Chrysleru da učinkovito reagira na pad potražnje.

Negativne posljedice širenja koronavirusa sve jače osjeća i njemački Volkswagen. Njemački proizvođač automobila odlučio je privremeno zatvoriti VW-ovu tvornicu u Pamploni te Seatovu tvornicu u Martorellu u Španjolskoj.

I francuski Renault poručio je da će privremeno zaustaviti proizvodnju u četiri tvornice u Španjolskoj, a negativne vijesti stižu i od proizvođača guma Michelina. Ta će francuska tvrtka na nekoliko dana obustaviti proizvodnju u 21 tvornice u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, što će utjecati na oko 20.000 zaposlenika i radnika. Donesena mjera stupa na snagu sutra i trebala bi trajati do kraja tjedna, ali postoji i mogućnost da će se produžiti.

Pandemija koronavirusa će prema mišljenju stručnjaka dovesti do znatnog pada prodaje automobila u zapadnoj Europi. Procjenjuje se da bi proizvođači automobila ove godine mogli prodati puno manje auta nego lani i to osobito u Italiji, ali i na drugim glavnim tržištima poput Njemačke, Francuske i Španjolske.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.