Europljani se sve više zanimaju za inozemna putovanja

Osim Nijemaca, iznadprosječni interes za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švicarci, Nizozemci te Austrijanci, a i dalje su im, kao i tijekom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Europe.

Europljani se sve više zanimaju za inozemna putovanja Unsplash
9. 12. 2020

Europljani se sve više zanimaju i spremni su otputovati u inozemstvo u idućih 12 mjeseci. Pri biranju odredišta najviše gledaju na visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, a i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja, čije se ukidanje očekuje s pojavom cjepiva protiv koronavirusa.

Zaključci su to studije o utjecajima pandemije covida-19 na turizam, potražnju i trendove koju su provele svjetska turistička burza ITB Berlin i istraživačko-konzultantska tvrtka IPK International. Naglasak studije pritom je bio na Njemačkoj kao najvećem europskom emitivnom tržištu.

Autori studije očekuju da će se ograničenja putovanja postupno ukidati nakon pojave cjepiva te da će turistička industrija i industrija putovanja zatim ponovno bilježiti znatan rast.

Osim Nijemaca, iznadprosječni interes za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švicarci, Nizozemci te Austrijanci, a i dalje su im, kao i tijekom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Europe. Nijemci su pritom izrazili najveći interes za Španjolsku, Italiju i Austriju.

Studija pokazuje i da su odredišta unutar Europe uspjela zadržati ili čak i proširiti svoj potencijal tijekom zadnja četiri mjeseca, poput Italije, za razliku od odredišta izvan Europe za koje je zanimanje kod europskih turista i dalje znatno ispod prosjeka i nije se baš popravilo. Razlog tome istraživači vide u raznim ograničenjima kao što su propisi o ulasku i izlasku za zemlje.

Osim toga, Nijemci, kao i ukupno Europljani, iskazuju nešto pozitivniji stav prema zračnom putovanju nego što su ga imali u lipnju, iako je većina još uvijek nesigurna oko rizičnosti takvog putovanja. Za razliku od njih, “strah od letenja” zbog korone nešto je veći među Amerikancima i Azijcima.

Studija ITB-a i IPK pokazala je i kako su Nijemci, kao najbrojniji europski turisti, bili vrlo zadovoljni svojim odmorom unatoč koroni te da ih je otprilike trećina otputovala u inozemstvo tijekom ljetnih mjeseci (od lipnja do kolovoza), što ih svrstava iznad europskog prosjeka koji je 22 posto, ali i svjetskog koji je 19 posto.

Oko 60 posto Nijemaca putovalo je pritom u susjednu zemlju, a za 63 posto automobil je bio najpopularniji način prijevoza, dok se za zrakoplove odlučilo njih 25 posto, a za željeznicu 12 posto.

Njih 66 posto ocijenilo je da su im iskustva putovanja u inozemstvo u vrijeme korone bila bolja nego su očekivali, dok ih je 27 posto reklo da je bilo očekivano, a samo sedam posto nije bilo zadovoljnije.

Slično su iznosili i europski putnici u inozemstvo općenito, da im je bilo bolje nego što su u pandemiji očekivali, a nešto manje zadovoljni bili su Azijci i Amerikanci. Međutim, većini putnika u inozemstvo tijekom posljednjih mjeseci pandemije zajedničko je to što im jeftinije putovanje u takvim okolnostima nije bila opcija.

To dijelom znači i da pandemija nije imala i nema negativnog utjecaja, barem do sada, na putne proračune onih koji žele putovati i putuju u inozemstvo”, zaključuju iz IPK-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.