EPP: Europska unija treba jasne kriterije i plan izlaska iz stanja blokade

EPP: Europska unija treba jasne kriterije i plan izlaska iz stanja blokade © Europska unija, Dominique Hommel
15. 4. 2020

Klub zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu pozvao je na postupan, oprezan i dobro koordiniran plan usmjeren na budućnost u svrhu zaustavljanja blokade u državama članicama uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Izjavio je to ispred kluba zastupnika Markus Ferber, njihov glasnogovornik za ekonomska i monetarna pitanja, a prije današanje prezentacije Europske komisije koja će predstaviti svoj plan za postupni izlazak iz stanja blokade.

“Želimo da države članice primjenjuju iste mjere u jednakim situacijama diljem Europe. Države članice nisu se uspjele koordinirati na početku krize, ali sada moraju postupiti bolje pri pokretanju gospodarstava. Trebamo iste transparentne kriterije diljem EU, kada se gospodarstvo može pokrenuti, a kada ne”, nastavio je Ferber.

Klub zastupnika EPP-a također poziva na pravnu sigurnost za poduzeća. “Koordinacija i pristup usmjeren na budućnost su ključni u ovoj situaciji. Kako bi ponovo pokrenuli komplicirane lance opskrbe, gospodarstvo treba izvjesnost i vrijeme za planiranje. Ako, na primjer, Francuska produlji stanje blokade gospodarstva dok Belgija smanjuje regulaciju, to šteti ne samo zajedničkom tržištu već stvara dodatnu nesigurnost za gospodarstvo koje se već sada teško nosi sa okolnostima”, zaključio je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.