Jesu li za požar na brodu krivi elektroauti? Nedaleko od nizozemske obale gori brod s 3000 automobila

Na brodu osim 2857 dizelaša i benzinaca ima i 375 elektro automobila, mahom Mercedesa s baterijlama i iznad 120 kWh koje su lako zapaljive, koje "sporo gore" i teško se gase.

Obalna straža spremna je na sve, uključujući i potapanja Fremantle Highwaya.

Jesu li za požar na brodu krivi elektroauti? Nedaleko od nizozemske obale gori brod s 3000 automobila Kustwacht Nederland
27. 7. 2023

Brod koji je plovio iz Njemačke za Egipat sinoć je zahvatio plamen. No sada se s njima bore nizozemski vatrogasci i obalna straža, koji žele spriječiti njezino potonuće. Posada od 23 člana (svi su Indijci) spašena je helikopterima. Nekoliko ih je zadobilo ozljede; slomljene kosti dok su skakali u vodu, opekline i problemi s disanjem. Jedan član posade je izgubio život.

Zapaljeni brod,imena Fremantle Highway, nalazi se oko 27 kilometara sjeverno od obale.

Težaven požar

Predstavnici nizozemskih vlasti izjavili su jučer da je požar na 199 metara dugom brodu daleko od kontrole, a razlog tome je uglavnom težak teret koji je prevozio - na njemu je 2857 automobila, uključujući 25 električnih automobila i 350 Mercedes-Benzovi modeli. Tako problem stvaraju i gorivo u automobilima, kojeg je malo, ali previše kada dođe do požara, te električne ćelije, čije je izgaranje gotovo iznimno teško zaustaviti.

Pripremljeni na sve

Nizozemska obalna straža čini sve kako bi spriječila potonuće 18.500 tona teškog broda na dno Sjevernog mora, ali su spremni i na ovaj scenarij. Sve ovisi o vremenu i šteti koju je požar već napravio. Bioraznolikost na ovom području je raznolika i osjetljiva, a brodolom bi mogao imati katastrofalne posljedice.

Razlog

Obalna straža na svojoj web stranici tvrdi da je uzrok požara trenutno nepoznat, a novinska agencija Reuters citira njihovu neimenovanu predstavnicu za odnose s javnošću koja im je rekla da je požar izbio u blizini električnog automobila. Fremantle Highway je "Roll-on/roll-off" brod, što znači da automobili sami ulaze i izlaze s njega - baš kao i na trajektima koji nas ljeti voze na hrvatske otoke.

Fotografije: Nizozemska obalna straža

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.