EK pokreće postupak protiv Hrvatske i još 23 države članice zbog novih pravila EU-a o telekomunikacijama

Europska komisija pokrenula je u četvrtak postupke zbog povrede prava protiv Hrvatske i 23 druge države članice jer nisu uvele nova telekomunikacijska pravila EU-a.

EK pokreće postupak protiv Hrvatske i još 23 države članice zbog novih pravila EU-a o telekomunikacijama Pixabay
8. 2. 2021

Europski regulatorni okvir za elektroničke komunikacije osuvremenjen je Europskim zakonikom elektroničkih komunikacija kako bi potrošači imali veći izbor i prava. Donio je, među ostalim, jasnije ugovore, kvalitetu usluga i veću konkurenciju na tržištima.

Novim su pravilima postavljeni i viši standardi komunikacijskih usluga pa se, primjerice, s hitnim službama sad komunicira jednostavnije i učinkovitije. S druge strane, operateri mogu profitirati od pravila za poticanje ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta i od poboljšane regulatorne predvidljivosti, što omogućuje razvoj inovativnijih digitalnih usluga i infrastruktura.

Rok za prenošenje novih pravila u nacionalno zakonodavstvo istekao je 21. prosinca 2020., a dosad su samo Grčka, Mađarska i Finska obavijestile Komisiju da su o prenošenju te direktive.

Osim Hrvatskoj, Europska komisija poslala je službene opomene i Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Irskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Cipru, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Švedskoj. Države članice dužne su odgovoriti u roku od dva mjeseca.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.