EBRD ove godine očekuje pad hrvatskog BDP-a od sedam posto

Europska banka za obnovu i razvoj objavila je novu prognozu za hrvatsko gospodarstvo. Stručnjaci EBRD-a ove godine očekuju pad hrvatskog BDP-a od sedam posto, ali i znatan oporavak već iduće godine.

EBRD ove godine očekuje pad hrvatskog BDP-a od sedam posto Pixabay
13. 5. 2020

Prema najnovijoj procjeni Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) hrvatsko će se gospodarstvo ove godine zbog pandemije koronavirusa smanjiti za 7 %, ali već iduće godine trebao bi uslijediti oporavak po stopi od 6 %.

EBRD ističe da će najveći poremećaj u hrvatskom gospodarstvu uzrokovati turizam koji trpi velike posljedice zbog strogih ograničenja putovanja uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije.

“U ožujku je zabilježen pad turističkih dolazaka u iznosu od 75 do 80 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a sličan se pad očekuje i u drugom kvartalu”, navodi EBRD u svojoj proljetnoj prognozi za Hrvatsku.

No situacija bi se trebala poboljšati u trećem kvartalu kad bi pad broja turističkih dolazaka trebao iznositi oko 30 posto s obzirom na to da je turistima iz glavnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke lako doći do Hrvatske kopnenim putem.

Pad prihoda u turizmu uzrokovat će poremećaje i na drugim područjima, između ostalog i na tržištu rada, procjenjuje EBRD podsjećajući da je četvrtina radnika u Hrvatskoj zaposlena na određeno vrijeme, prije svega u turizmu.

Stručnjaci EBRD-a očekuju da će zbog pandemije koronavirusa doći i do pada potražnje i robnog izvoza. U prognozi se navodi i da je hrvatska vlada odgovorila na krizu snažnim paketima poticajnih mjera koje trenutačno dosežu vrijednost od oko sedam posto BDP-a. To bi trebalo ograničiti negativne posljedice za gospodarstvo u bliskoj budućnosti, ali i pogoršati fiskalne pokazatelje, ističe EBRD.

Zbog očekivanog ublažavanja strogih izvanrednih mjera gospodarske bi se aktivnosti već ove godine trebale u određenoj mjeri normalizirati iako će i dalje biti niže od potencijala gospodarstva. No već iduće godine EBRD očekuje oporavak hrvatskog gospodarstva po stopi od 6 %.

Stručnjaci Europske banke za obnovu i razvoj napominju da se procjene temelje na pretpostavci da će se izvanredne mjere u drugoj polovici godine postupno ublažiti i da će se život polako normalizirati.

No u slučaju da mjere održavanja razmaka ostanu na snazi dulje nego što se trenutačno očekuje, recesija bi mogla biti znatno teža, a povratak na prošlogodišnje razine BDP-a po stanovniku mogao bi potrajati godinama, upozorava Europska banka za obnovu i razvoj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.