Nakon što je inspekcija naredila povlačenje iz prometa, oglasio se i prozvani Donat i rekao ovo

Prirodna mineralna voda s dodatkom ugljičnog dioksida imala je nekarakteristična organoleptička svojstva.

Nakon što je inspekcija naredila povlačenje iz prometa, oglasio se i prozvani Donat i rekao ovo Bobo
13. 2. 2024

Izvijestili smo da je Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja uvela kontrole i uzela službene uzorke pića na temelju prijava potrošača. Temeljem ispitivanja utvrđena je neodgovarajuća organoleptika pa je nadležni subjekt u poslovanju s hranom pokrenuo postupke za povlačenje s tržišta. Riječ je o prirodnoj mineralnoj vodi Donat Mg s dodatkom vlastitog ugljičnog dioksida. Podaci su bili dostupni na stranicama državne uprave Gov.si.

Podaci o proizvodu: 

KATEGORIJA: Namirnice
PODKATEGORIJA: prirodne mineralne i izvorske vode
OPIS PROIZVODA (TIP/OZNAKA): prirodna mineralna voda Donat Mg s dodanim ugljikovim dioksidom
PODACI O UZORKU: neto količina: 1 litrA, VRIJEME UPORABE najmanje do: 14.11.2024
PROIZVOĐAČ: Adriatic Droga Kolinska d.o.o.
DISTRIBUTER: Atlantic Trade d.o.o.
VRSTA RIZIKA: Organoleptika
DRŽAVA PORIJEKLA: Slovenija
OPIS OPSNOSTI: nesvojstven organoleptički
REAKCIJA: povući iz prometa


Također je navedeno da se zbog nesvojstvenih organoleptičkih svojstava potrošačima savjetuje da piće ne konzumiraju, već da je vrate na mjesto kupnje. Proveden je i kemijski uviđaj. Procjena rizika identificiranih kemijskih spojeva pokazala je da oni inače ne predstavljaju opasnost.

Oglasio se potom i sam Donat koji je pokušao umiriti potrošače ovom objavom:

- Kupce i potrošače obavještavamo da je proizvod prirodna mineralna voda Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,) organoleptički promijenjen, što potrošač može primijetiti.

U skladu s visokim standardima kvalitete poduzeća, unatoč činjenici da proizvod nije štetan za zdravlje, odlučili smo preventivno povući cijelu seriju proizvoda s tržišta. Proizvod nije štetan za zdravlje.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda.

Nije se radilo o opozivu, već o povlačenju proizvoda.Iako su na Gov.si napisali da savjetuju potrošačima da hranu ne konzumiraju, već da je vrate na mjesto kupnje, što znači da se radi o opozivu (proizvod već došao do potrošača), napisao je Donat, kako je proizvod zapravo preventivno povučen (proizvod još nije stigao do potrošača). Također su naglasili da proizvod nije štetan za zdravlje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.