“I popuši mi jezik”, zatražio je Dalaj Lama vulgarno od djeteta te ga natjerao da siše njegov jezik, sve u skladu s tibetskom tradicijom, no ovo je previše

Zlostavljač djece, pedofil ili duhovni učitelj? Dalaj Lama se ispričao nakon što je snimka na kojoj ljubi dijete, a zatim od njega traži da "posiše jezik" izazvala kritike i pitanja.

“I popuši mi jezik”, zatražio je Dalaj Lama vulgarno od djeteta te ga natjerao da siše njegov jezik, sve u skladu s tibetskom tradicijom, no ovo je previše YouTube
12. 4. 2023

Duhovni se vođe mogu šaliti, ali postupci poput ovih govore mnogo o tome tko su oni zapravo. Na taj način ne varate dijete, jer je očito da se osjećalo nelagodno. Dalaj Lama se ispričao nakon što se pojavio video iznad na kojem se vidi kako duhovni vođa ljubi dijete na događaju u sjevernoj Indiji i zatim traži od djeteta da "siše jezik." Dalaj Lamin ured je u ponedjeljak objavio u izjavi da se on "želi ispričati dječaku i njegovoj obitelji te mnogim prijateljima diljem svijeta za bol koju su njegove riječi možda prouzročile", dodajući da "žali" zbog incidenta. “Njegova svetost često zadirkuje ljude koje susreće na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama”, stoji u priopćenju.

Njegova isprika uslijedila je nakon što je video postao viralan na društvenim mrežama, a mnogi su korisnici kritizirali Dalaj Lamine postupke. Na videu se može vidjeti dječak kako prilazi dobitniku Nobelove nagrade za mir prije nego što ga upita:

- "Mogu li te zagrliti?" 87-godišnji duhovni vođa zatim poziva dječaka na pozornicu i pokazuje na njegov obraz i kaže, "prvo ovdje", navodeći dječaka da ga zagrli i poljubi. Dalaj Lama zatim pokazuje na njegove usne i kaže, "onda ovdje." Zatim povuče dječaka za bradu i poljubi ga u usta. “I popuši mi jezik”, kaže nakon nekoliko sekundi isplazivši jezik. Identitet dječaka nije poznat. Bio je na događaju s Zakladom M3M. CNN je zatražio komentar od Zaklade M3M. Reagirajući na incident, istaknuta skupina za dječja prava sa sjedištem u Delhiju izjavila je za CNN da osuđuje "sve oblike zlostavljanja djece".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.