Ćirilica je staro hrvatsko pismo i je li normalno da je ne zna kandidat za gradonačelnika, rođeni Sarajlija, sveučilišni profesor i doktor znanosti. Prvi hrvatski molitvenik tiskan je ćirilicom 1512.

Prva knjiga tiskana u Hrvatskoj je "Misal po zakonu rimskoga dvora", tiskana glagoljicom 1483., a prvi molitvenik na ćirilici već 1512., tiskan je poljičkom ćirilicom. Vjerovali ili ne, ali izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, doktor je znanosti, sveučilišni profesor i kandidat za gradonačelnika Zagreba. U intervjuu na N1 otkrio je da ne zna ćirilicu i da nikada nije slušao Balaševića. Vjerojatno ne zna ni da je Veronika Elvira Matilda Dolenec, majka pokojnog Đoleta bila napola Mađarica, a napola Hrvatica. Ćirilicom su se u privatne i službene svrhe, uz glagoljicu i latinicu, služili i članovi poznatih hrvatskih obitelji: Frankopani, Zrinski, Keglevići...

Ćirilica je staro hrvatsko pismo i je li normalno da je ne zna kandidat za gradonačelnika, rođeni Sarajlija, sveučilišni profesor i doktor znanosti. Prvi hrvatski molitvenik tiskan je ćirilicom 1512. Mario Mišić
22. 2. 2021

Balaševića, kaže, nikada nije slušao. Jedina pjesma koju zna je “Nikad kao Bane”. Kako komentira natpis ‘bećarac’ u Ilici? “Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitiati”, kazao je samouvjereno Davor Filipović koji je 1984. rođen u Sarajevu u kojem su ćirilica i latinica ravnopravno zastupljeni duga vremena. Da nije išao u škole i to one najviše, čovjek bi još i razumio. Kandidat za gradonačelnika završio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a prije toga i srednju Ekonomsko – birotehničku školu u Splitu.

Prva knjiga tiskana u Hrvatskoj je Misal po zakonu rimskoga dvora i štampana je  glagoljicom 1483., a samo 29 godina kasnije tiskan je prvi hrvatski molitvenik i to na ćirilici već 1512., i to poljičkom ćirilicom.

Zanimljivo, prva knjiga tiskana na ćirilici tiskana je 1494. i to radi osmanskih represija,1494. - "Oktoiha". Riječ je o crnogorskoj pravoslavnoj knjizi s Cetinja.
Zanimljivo je pratiti tisak knjiga na ovim prostorima na trima pismima, glagoljici, latinici i ćirilici, s obzirom na društveno-političke okolnosti te jačanje nacionalnih institucija. Posebice preporuka hrvatskim domoljubima da se ne stide hrvatskoga ćiriličkog molitvenika iz 1512. godine, tiskanoga poljičkom ćirilicom (ćiriličko pismo s prostora Poljica, dakle onog i danas arkadijskog prostora između Splita i Omiša). Dio je to hrvatske velike baštine, postoje samo tri primjerka čuvana u arhivama Francuske nacionalne knjižnice u Parizu te Američkoga katoličkog sveučilišta u Washingtonu. Svi oni koji vole hrvatsku povijest, hrvatsku baštinu, hrvatsku pismenost i Katoličku crkvu trebali bi se udružiti i otkupiti barem jedan primjerak prvog hrvatskog molitvenika i vrate ga u Domovinu.

Slavenski narodi koristili su i ćirilicu i to još od devetog stoljeća, a brojni spomenici, zapisi, povelje... to otkrivaju. Tako su još u 12. stoljeću pisana samo dva manja zajednička srpska i hrvatska ćirilična spomenika: "Povelja Kulina bana" i "Hilandarska povelja" Stefana Nemanje. Upravo tada ćirilica se brzo širila, posebice južnoslavenskim prostorima. Ćirilica se prilično brzo proširila na velikom području: u Bugarskoj, Rusiji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, posebice u južnoj i srednjoj Dalmaciji. Prema Hrvatskoj enciklopediji postoje tri tipa ovoga pisma: bosančica, dubrovačka ćirilica i srednjodalmatinska – poljičica.

Alma Ačimović, s Filozofskog fakulteta navodi: - Najstarija ćirilična isprava pisana na području današnje Hrvatske jest "Povaljska listina" s osnovnim tekstom iz davne 1184. godine Taj je tekst u filologiji poznat pod imenom "Isprava kneza Brečka". Poznati su i ovi tekstovi pisani hrvatskom ćirilicom: "Listina omiškoga kneza Đure Kačića Dubrovačkoj općini" (1272.), "Pismo kneza Črnomira Dubrovačkoj općini (1252.–1254.), "Oporuka Medoja", sina Nikolina iz Žrnovničke župe (1392.), "Listina Mladena III. Šubića" (1336.)... Ćirilicom su se u privatne i službene svrhe, uz glagoljicu i latinicu, služili članovi poznatih hrvatskih obitelji: Frankopani, Zrinski, Keglevići i drugi.

Najznačajniji pravni dokument pisan ćirilicom iz toga vremena je srpski, "Dušanov zakonik" iz 1349. godine jedan od prvih pisanih pravnih akata u Europi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.