Šveđani mu odbili dati azil, a on se osvetio na najgori mogući način. Ilegalno je boravio u Belgiji, ali nije bio na popisu terorista

Stigao je dan kad je opasno biti Europljanin! Tunižanin je navodno došao u Italiju preko Mediterana 2011. godine, a potom je otišao u Švedsku. Potom se ilegalno potucao po Europi i završio u Bruxellesu. Tko je islamski ekstremist koji je ubio nogometne navijače u Belgiji? Detalji su poznati.

Šveđani mu odbili dati azil, a on se osvetio na najgori mogući način. Ilegalno je boravio u Belgiji, ali nije bio na popisu terorista FB
18. 10. 2023

Navodni islamistički napadač Abdesalem Lassoued koji je u ponedjeljak u Bruxellesu ubio dva švedska nogometna navijača, nije bio sam u terorističkom napadu, no navodno nije ni dio neke veće terorističke mreže, objavilo je danas belgijsko tužiteljstvo. U međuvremenu je glavni grad Belgije smanjio razinu prijetnje nakon što je policija danas ubila osumnjičenika za napad.

"Hipoteza o vuku samotnjaku čini se najvjerojatnijom", rekao je savezni tužitelj Frederic Van Leeuw. Prije njega je i belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne rekao da za sada nema naznaka da je počinitelj pripadao terorističkoj ćeliji. Federalno tužiteljstvo preuzelo je istragu nakon napada zbog "potencijalno terorističkog motiva".

Tunižanin kojem su odbili Šveđani zahtjev za azil

Vlasti su isprva pretpostavile da je motiv napada na švedske državljane povezan sa spaljivanjem Kur'ana koji su se u Švedskoj dogodili posljednjih mjeseci. Međutim, sada nije moguće isključiti moguće veze s napetostima između Izraela i Palestinaca, navodi se u današnjem priopćenju belgijskog tužiteljstva. Istražitelji trenutno provjeravaju objave na društvenim mrežama u kojima osumnjičenik izražava potporu palestinskom narodu, dodaju .

Prema riječima ministra Quickenbornea, navodni počinitelj je 45-godišnji Tunižanin čiji je zahtjev za azil odbijen. Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je belgijskim medijima da je počinitelj ilegalno boravio u Belgiji, ali da nije na popisu terorista. Pritom je pozvao na oštrije mjere u protjerivanju ilegalnih migranata iz zemlje.
 

Kdo je bil napadalec?

Osumnjičeni Abdesalem Lassoued navodno je stigao na talijanski otok Lampedusa preko Sredozemnog mora 2011. godine. Tunižanin je u Švedsku otišao nakon što je neko vrijeme živio u Italiji. Kasnije je protjeran iz Švedske i vratio se u Italiju 2016. kada su ga sigurnosne vlasti u Bologni označile kao radikaliziranog. Izrazio je želju da se pridruži džihadistima. Kasnije je otišao u Belgiju.Za šire područje Bruxellesa vlasti su u ponedjeljak navečer proglasile najvišu razinu opasnosti, četvrtu, ali je ona danas spuštena na treću, objavio je belgijski Centar za krizna stanja. Rano jutros policija je ustrijelila osumnjičenika koji je kasnije podlegao ozljedama u bolnici.Švedsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su u napadu ubijena dvojica Šveđana u dobi od 60 i 70 godina. Treća žrtva koja je preživjela napad je 70-godišnji Šveđanin, koji je, prema priopćenju državnog tužiteljstva, izvan životne opasnosti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.