Bavit ćemo se samo dronovima težim i od 150 kg, isključivo u gospodarske svrhe

Petar Karabatić iz KING ICT-a napisao je reagiranje na napis objavljen na portalu www.startnews.hr te naglasio kako se ne namjeravaju baviti uvozom i servisiranjem pravih zrakoplova, već dronovima i njihovim korištenjem isključivo u gospodarske svrhe, a koji mogu biti teži i od 150 kg

Bavit ćemo se samo dronovima težim i od 150 kg, isključivo u gospodarske svrhe Petar Glebov/PIXSELL
2. 2. 2018

U Vašoj vijesti na sljedećem linku https//goo.gl/6knD7Z, www.startnews.hr,  navode se neutemeljene, tendeciozne i štetne konstrukcije o poslovanju KING ICT-a i njegove tvrtke kćeri, što je pokrenulo lavinu interesa i upita ostalih medija u Hrvatskoj. Stoga smatramo svojom obavezom informirati širu javnost, naše klijente i partnere o činjenicama. Posebnu obavezu imamo prema naša vrijedna 384 zaposlenika, vrhunska stručnjaka, koji nisu otišli iz Hrvatske već su ostali stvarati, privređivati i svakog prvog u mjesecu plaćati poreze i doprinose od svog rada Republici Hrvatskoj. Jedna neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija jednog novinara na portalu o poslovanju KING ICT-a i njegove tvrtke kćeri, pokrenula je lavinu interesa i upita ostalih medija u Hrvatskoj.
Stoga smatramo svojom obvezom informirati širu javnost, naše klijente i partnere o činjenicama.
Posebnu obvezu imamo prema naša vrijedna 384 zaposlenika, vrhunska stručnjaka, koji nisu otišli iz Hrvatske već su ostali stvarati, privređivati i svakog prvog u mjesecu plaćati poreze i doprinose od svoga rada Republici Hrvatskoj.

KING ICT kao sistem integrator radi na implementaciji i razvoju cjelovitih poslovnih rješenja. U tom kontekstu osnovana je tvrtka kći Planet IX., s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama. Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kg smatraju se zrakoplovima te se kao takve moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. Stoga su u registraciji tvrtke Planet IX. te djelatnosti i navedene, jer nema drugih mogućnosti.
Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje navedene tehnologije koriste u domeni poljoprivredne proizvodnje i kontrole iste, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednih slučajevima kao što elementarne nepogode. Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako primjerice, već duže vrijeme KING ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastito razvijenim GIS sustavom te analitičkim alatima za unapređenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.
Kako bi se dronove moglo koristiti u gospodarske, isključivo civilne svrhe, hrvatsko zakonodavstvo je uvjetovalo ovakvu registraciju.
Napominjemo, ni KING ICT ni Planet IX. nisu i ne razmatraju u bližoj i daljoj budućnosti poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, ni vojnih, a ni civilnih. Identični su razlozi i u kontekstu proizvodnje i prodaje oružja. Na sofisticirane bespilotne sustave ugrađuju se oprema i sredstva koji imaju tzv. dual use (kao što su radar, termovizija, razni senzori i sl.), odnosno vojna oprema s mogućnom primjenom u civilne svrhe.
Dakle, KING ICT ili Planet IX.  nemaju namjeru baviti se civilnim ili vojnim zrakoplovima niti se upuštati u proizvodnju, prodaju i održavanje naoružanja za vojne potrebe već isključivo za civilne.
U ime Skupštine i Uprave KING ICT-a ispričavamo se cjelokupnoj javnosti, našim kupcima i partnerima te našim vrijednim zaposlenicima ako ih je uznemirila spomenuta neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija jednog novinara. Vjerujemo da će se u budućnosti u Hrvatskoj osigurati normalni uvjeti za slobodno funkcioniranje gospodarstva kao svugdje u razvijenom svijetu. To je jedan od preduvjeta za ostanak mladih stručnjaka u Republici Hrvatskoj.  

Foto: Pixell/Petar Glebov

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.