Bivša tvrtka Damira Krstičevića započela biznis servisiranja i nabave zrakoplova i vojne opreme

Usred javnoga natječaja za posao stoljeća, vrijedan pola milijarde dolara te donošenja konačne odluke o nabavi ratnih zrakoplova za obranu hrvatskog i NATO neba, gužva i u Trgovačkom sudu, gdje je i kompanija koja se dosada pretežito bavila računalnom opremom, osnovala tvrtku kćer i za proizvodnju, popravak i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica, zrakoplovne opreme...

Bivša tvrtka Damira Krstičevića započela biznis servisiranja i nabave zrakoplova i vojne opreme Petar Glebov/PIXSELL
31. 1. 2019

Napisao: Gordan Malić

Foto: Pixell/ Kristina Štedul, Petar Glebov

Utjecajna domaća IT kompanija  KING ICT., u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novome biznisu. Kako stoji u sudskome registru, namjerava se u budućnosti baviti i trgovinom oružja te proizvodnjom i servisiranjem zrakoplova i zrakoplovne opreme. 
Naime, krajem rujna prošle godine KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirao tvrtku kćer Planet IX d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Buzinski prilaz 10. S temeljnim kapitalom 20.000 kuna nova tvrtka, u korporativnome carstvu vlasnika KING ICT-a Stipe Matića, registrirala je niz raznorodnih djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja toplih napitaka i hrane, izrade internetskih stranica i slično, do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme. Pored toga, vodeća IT kompanija u zemlji od rujna se bavi i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja te pirotehničkih sredstava. 
Za direktora tvrtke Planet IX imenovan je Sandi Radić, dojučerašnji član Uprave KING ICT-a. Rođen je u Vrgorcu, otkud je porijeklom i ministar Damir Krstičević, a raspolaže i solidnim obrambenim iskustvom, jer je jedno vrijeme vodio kabinet ministra obrane Joze Radoša u vladi Ivice Račana, a sudjelovao je i kao promatrač u NATO-vim misijama. 
Hoće li se novim akvizicijama KING ICT okrenuti i većoj suradnji s MORH-om zasada možemo samo nagađati. Činjenica je da KING ICT, kao i cijela M San Grupa vlasnika Stipe Matića, s MORH-om unosno surađuje već cijeli niz godina.

Sve navdeno postaje još zanimljivije kada se zna kako se upravo ovih dana rješava (rješavalo) odabir najboljega ponuđača ratnih vojnih zrakoplova za Hrvatsku. Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, kupovinu «rabljenih» izraelskih zrakoplova iz flote " F16 barak" i sam je najavio pred koji dan. Netanyahu će ovoga ljeta službeno posjetiti RH gdje će mu domaćin biti hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilateralna suradnja bit će učvrštena i na vojnome planu i to, kako tvrdi izraelski premijer, kupovinom 12 rabljenih  izraelskih zrakoplova po cijeni 500 milijuna dolara, što je najveća MORH-ova akvizicija od Domovinskoga rata. Prema procjenama stručnjaka, na "zemaljske prilagodbe" i servis rabljenih "baraka" MORH bi u razdoblju od idućih 10 godina trebao potrošiti još 500 milijuna dolara, čime bi se cijena nabave zrakoplovne eskadrile popela na milijardu dolara. 
Upravo stoga je zanimljivo kako je baš tvrtka u kojoj je na najvišim pozicijama bio Damir Krstičević odlučila baviti se i poslovima usko vezanim uz servisiranje i održavanje zrakoplova, svemirskih letjelica, prijevoz i nabavu oružja...
Znači li to zaokret ove pretežito specijalizirane tvrtke s računalne opreme na vojnu industriju? Hoće li se novoregistrirana tvrtka uskoro pojaviti i kao dobavljač na natječajima za servisiranje izraelskih zrakoplova iz flote " F16 barak", čija je kupovina već najavljena? Ako do potpisa tog ugovora dođe, novo sestrinsko poduzeće KING ICT-a Planet IX d.o.o. moglo bi konkurirati i za te poslove.
Zanimljivo je dakle što je tvrtka Planet IX, čija je jedna od djelatnosti i servisiranje zrakoplova, osnovana nedavno, 9. rujna 2017., samo nekoliko tjedana uoči službenoga susreta ministra i potpredsjednika Hrvatske vlade Damira Krstičevića i njegova kontroverznog  izraelskoga kolege Avigdola Liebermana. Do susreta dvojice ministara došlo je u Zagrebu, a tema je bila i nabavka izraelskih rabljenih zrakoplova, nakon čega se Lieberman sreo i s još nekim političarima iz okružja.
Prema svemu sudeći nabava izraelskih višenamjenskih zrakoplova vrlo je izgledna, iako natječaj za kupnju nove zrakoplovne flote HV-a još nije okončan. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.