Banjalučkom studentu i Komori, Sabor i dalje čuva egzistenciju - HGK će poduzetnici i dalje morati plaćati

Dario Hrebak, inače liberal, odlučio je o statusu HGK! Zahvaljujući njegovom glasu nije prošao prijedlog Mosta o ukidanju članarine. Hrvatska je jedna od samo četiri europske države u kojima je obavezno plaćati članarinu gospodarskoj komori. Sabor danas nije usvojio Mostov prijedlog zakona o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Samo je jedan glas nedostajao da se dogodi suprotno. Status quo prošao kroz ušicu igle.

Banjalučkom studentu i Komori, Sabor i dalje čuva egzistenciju - HGK će poduzetnici i dalje morati plaćati Goran Stenzel/Pixell
5. 2. 2021

Hrvatska će i nadalje biti jedna od rijetkoh europskih zemalja gdje gospodarstvenici moraju plaćati članarinu. Usvojen je na Saboru danas zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje Vlada da izradi prijedlog reforme HGK.

Zaključeno je da se najkasnije do 15. srpnja izradi prijedlog reforme HGK u cilju daljnjeg rasterećenja hrvatskih gospodarstvenika. Za zaključak glasovalo je 76 zastupnika, 61 je bio protiv i tri suzdržana. Točno onoliko koliko je bilo potrebno da Mostov prijedlog ne prođe.

Zvonimir Troskot (Most), inicijator prijedloga je izjavio: - “Prošlog tjedan kada su Plenković i Jandroković vidjeli da neće imati većinu žrtvovali su poduzetnike, obrtnike, radnike, ribare i stanovništvo Sisačko-moslavačke županije kao bi zaštitili HGK”, a danas mu je uspjelo osigurati minimalnu podršku koja osigurava status quo.

Dodao je kako ovo nije ništa drugo nego odgađanje rješavanja problema upakovano u licemjerstvo i bešćutnosti HSLS-a i Darija Hrebaka dodavši da se iz toga vidi da vladajući nisu za reforme, poduzetništvo niti tržišnu ekonomiju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovio je da ta točka prošlog tjedan nije povučena nego da nije ni bila predviđena za glasovanje jer se nisu stekli uvjeti . Dario Hrebak (HSLS) koji je donio prevagu vladajućima u Saboru kazao je da ne vjeruje u promjene preko noći zakonom od dvije rečenice, kako je to predložio Most. Smatra da to nije ozbiljna reforma.

- Vladajući će dogovoriti cjelovitu i sustavnu reformu koja će ići prema postupnom ukidanju obveznog plaćanja članarina. “Most je bio u dvije Vlade, imao ministra gospodarstva, predsjednika Sabora, ali ni to vam nije bilo dovoljno da biste promijenili ono što mi sada radimo, toliko o licemjerstvu”, kazao je Hrebak za kojeg se prvotno vjerovalo da bi kao liberal, ali kao i političar koji je u nekoliko navrata izražavao nezadovoljstvo radom Komore mogao presuditi u korist promjena. I je presudio, ali u korist očuvanja postojećeg.

Krešo Beljak (HSS) izjavio je da je duboko razočaran “bacanjem pijeska u oči hrvatskim poduzetnicima koji posredno plaćaju sve nas”.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.