Ressler s EU tužiteljicama! Gabrijelu Žalac prvu je Tamara Laptoš "isporučila" Lauri Kövesi u Luxemburgu, a u Hrvatskoj je "jurila" Bandića, Mamića...

Tamara Laptoš s Laurom Codruțu Kövesi te s Karlom Resslerom. HR eurozastupnik na Twitteru objavio kako su imali "vrlo informativan sastanak s glavnom tužiteljicom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)." Naveo je kako se Uredu mora "omogućiti progon kriminalaca i procesuiranje kaznenih djela protiv financijskih interesa."

Nedavno izabrana hrvatska tužiteljica u Uredu čuvene rumunjske tužiteljice, bivše košarkašice i danas svojevrsnim Eliot Nessom EU, podarila je europskim tužiteljima prvi veliki posao iz Hrvatske. Bivša ministrica Gabrijela Žalac završila je ljetos u Remetincu, jer je upravo Tamara Laptoš "izvukla iz ladice" slučaj bivše hrvatske ministrice i dopredsjednice HDZ-a.

Tamara Laptoš je prije odlaska na dužnost u Luxemburg kazala kako je u Hrvatskoj detektirano do sada 20-ak predmeta koji bi mogli prijeći u nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja. Istakla je tada slučaj Janaf kao jedan od potencijalnih predmeta, a Gabrijelu Žalac nije spomenula. Na kraju je na stol stavila prljave poslove bivše ministrice te njenih sudionika u prevarama Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i RH. Svi redom negirali su krivnju, počevši od Žalac koja je uvjeravala da je samo potpisala ugovor koji su pripremili suradnici iz njezina Ministarstva.

Ressler s EU tužiteljicama! Gabrijelu Žalac prvu je Tamara Laptoš "isporučila" Lauri Kövesi u Luxemburgu, a u Hrvatskoj je "jurila" Bandića, Mamića... Twitter/KR
8. 2. 2022

Bivša košarkašica, rumunjska javna tužiteljica koja je u zatvor poslala tisuće korumpiranih Rumunja, koja je danas na čelu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) s velikim zadovoljstvom i ponosom razgovarala je s Tamarom Laptoš, hrvatskom tužiteljicom u EPPO, a jednako tako i s Karlom Resslerom, našim najmlađim eurozastupnikom koji je istaknuo kao europski tužitelji zaslužuju kontinuiranu podršku u borbi protiv kriminalca.

https://twitter.com/karloressler/status/1490736008727515138?s=21

Naglasio je kako Europsko tužiteljstvo mora biti neovisno državno odvjetništvo koje će ponajprije procesuirati kaznena djela protiv financijskih interesa.Tamara Laptoš radila je prethodno kao bivša ravnateljica USKOK-a te kao bivša zamjenica glavne državne odvjetnice na brojnim slučajevima. Najpoznatiji su oni vezani uz Milana Bandića i Zdravka Mamića. Sad joj je središnji ured u Luxemburgu, a njena divizija za Hrvatsku sasvim sigurno neće ostati samo na poduzetnoj političarki iz Vinkovaca koja je znana i po prometnoj nesreći u kojoj je upravljala automobilom bez vozačke dozvole te udarila školarku. Prije stupanja na dužnost u EPPO, Tamara Laptoš istaknula je imenom jedino Aferu Janaf kojom bi se Europsko tužiteljstvo moglo ubrzo baviti te još dvadesetak "no name" slučajeva.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) za koje do jučer mnogi nisu ni znali. Ured je počeo s radom 1. lipnja 2021. godine, a od hrvatskih slučajeva prvi je osvanuo onaj Gabrijela Žalac i njene ekipe.

 Na službenim stranicama novo osnovanog Ureda stoji da se radi o neovisnom tijelu EU koje je odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, što uključuje prijevare, korupciju, pranje novca i prekogranične prijevare u području PDV-a.

Na čelu Ureda, kao prva europska javna tužiteljica sjedi bivša rumunjska tužiteljica Laura Codruțu Kövesi koja u svom timu ima čak 22 europska tužitelja, među kojima je i Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a i a i bivša zamjenica glavne državne odvjetnice koju su Europski parlament i Vijeće izabrali u tu instituciju.

 Tamara Laptoš bila je u sustavu Državnog odvjetništva od 1994. Radila je prvo u Županijskom odvjetništvu u Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u, uglavnom na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.