Bandić styleom do sporazuma sa smetlarima! "Idemo delat", dogovorili su Tomašević i radnici te napokon prionuli poslu

Tomislav Tomašević odjenuo smetlarski skafander, zavrnuo rukave i zajedno s odobrovoljenim štrajkašima krenuo uklanjati gradsko smeće!!!

Štrajk je gotov, gradonačelnik je pristao ispuniti uvjete radnika, pet zahtjeva ostvarit će se odmah, dok je dao pisanu garanciju da će se u narednih 30 dana riješiti pitanje i ostalih šest zahtjeva.

Bandić styleom do sporazuma sa smetlarima! "Idemo delat", dogovorili su Tomašević i radnici te napokon prionuli poslu Robert Anić / Pixell
26. 1. 2023

Štrajku je kraj! Nakon tri dana bojkota i jutrašnjeg razgovora nezadovoljnih radnika i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u podružnici Čistoće postignut je sporazum!

Grad je pristao ispuniti uvjete štrajkaša! 5 zahtjeva ostvarit će odmah, dok je Tomislav Tomašević dao pisanu garanciju da će se u narednih 30 dana riješiti pitanje i ostalih šest zahtjeva.

"Ovo je bio jedan iskren i dobar razgovor i hvala svim radnicima na razumijevanju te što su bili konstruktivni. Ono što je jasno jest da se treba unaprijediti organizaciju rada i o tome ćemo razgovarati. Onih pet zahtjeva će se ispuniti odmah, a na ostalih šest ćemo raditi u idućih 30 dana. Zahvaljujem svim radnicima na konstruktivnom razgovoru", izjavio je Tomašević nakon sastanka s radnicima.

Vrlo brzno nakon obilaska Folnegovićeve ulice, gradonačelnik ja napisao objavu na Facebooku:

- Jutros sam bio na razgovoru s radnicima Čistoće, na njihov izravan poziv – dogovor je postignut i svi radnici su se vratili na posao i počeli s odvozom otpada.
Razgovor s radnicima je bio iskren – hvala im na razumijevanju i strpljenju te što su bili doista konstruktivni i iskreni.
Potpisao sam da se 5 od 11 zahtjeva radnika ispuni odmah, a da se o ostalih šest razgovara u idućih mjesec dana, počevši od sutra, i da se vidi kako se ti zahtjevi mogu ispuniti u što je veće mogućoj mjeri, a da to ne bude neodrživo za Zagrebački holding i Čistoću.
To su naše iskrene namjere jer doista želimo da su radnici Čistoće zadovoljni, kako bi grad bio čišći i kako bi mogli odraditi veliki posao koji na njihovim leđima, posebice nakon novog sustava naplate odvoza otpada.
Dogovoreno je da za stol sjednu predstavnici sindikata, ali i izravni predstavnici radnika Čistoće, tako da ne bi bilo šumova u kanalu kojih je, nažalost, bilo na relaciji između radnika, sindikata i Uprave.
Također sam obećao i potpisao da neće biti nikakvih sankcija za radnike. U ovoj situaciji ključno je povjerenje – mi smo ovdje došli da to povjerenje obnovimo.
Sada idemo počistiti grad, da se otpad koji se nagomilao riješi u najbržem mogućem roku.

Mi dajemo a oni štrajkaju, bivši im davali samo lažna obećanja

Za razliku od prošle vlasti, ova vlast u potpunosti poštuje kolektivni ugovor prema svim radnicima u Holdingu. Ne samo da ga poštuje, nego smo i mimo kolektivnog ugovora koji je na snazi krajem 2022. dali uputu Upravi da dodatno poveća dohotke radnika, koji su komunalnim radnicima za 2023. povećani za 13%. Radnici će to osjetiti na plaćama za siječanj koje dolaze u veljači. Zbog krize i inflacije, plaće su najviše povećane upravo najslabije plaćenim radnicima.
U pregovorima krajem 2022., sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Holdingu, da se onima u srednjem menadžmentu plaće povećaju u jednakom postotku kao onima s najnižim primanjima kao što su radnici koji sada štrajkaju.
Mi smo smatrali i Uprava Holdinga je smatrala da je socijalno pravednije u ovoj situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju najmanje plaće.
Osim toga, odlukom Uprave Holdinga, ali i ZET-a i Gradske uprave – krajem 2022. dodatno smo povećali i božićnicu za 500 kuna za svih 20 tisuća radnika u sustavu gradskih poduzeća i gradskih ustanova.
Također, za razliku od prošle vlasti koja je stotine radnika u Holdingu zapošljavala kroz agencijski rad, mi smo agencijski rad ukinuli i svim operativnim radnicima dali ugovor na neodređeno, sa svim pravima kolektivnog ugovora koja dotad nisu imali.
I dalje smo u postupku mirenja oko dodatnog povećanja plaća. Vodimo socijalni dijalog, spremni smo na dogovor, a onda se dogodio nenajavljeni štrajk.
Kada smo preuzeli upravljanje gradom, Holdingu je ozbiljno prijetio bankrot. Da nije bilo Grada Zagreba koji je dodatno ugrozio svoju likvidnost, radnici u Holdingu ne bi dobili plaću.
Mogu razumjeti da se radnici Čistoće solidariziraju s troje radnika koje su pogriješili i da smatraju da su trebali dobiti opomenu pred otkaz. Uprava je ispunila taj zahtjev i povukla svoju odluku. Međutim idući dan se pojavilo novih 11 zahtjeva. Uprava je spremna odmah prihvatiti 5 od 11 novih zahtjeva, a u najkraćem roku pregovarati o ostalima.
Treba znati da je Holding i dalje u teškom financijskom stanju i može otići u stečaj ako neće moći kontrolirati troškove. Holdingu u srpnju na naplatu dospijeva obveznica od 2,3 milijarde kuna. Taj novac je nenamjenski potrošio bivši gradonačelnik. Najveći trošak je trošak plaća i svi moramo biti razumni i pregovarati o dodatnim povećanjima. Ni radnicima nije u interesu da se Holding gurne u stečaj i da se privatiziraju njegovi dijelovi, protiv čega sam se i ja borio, kao i radnici, jer bi to dovelo do težih uvjeta rada.
Spremni smo pregovarati o zahtjevima radnika, ali tražimo da se vrate na posao i da se o dodatnim povećanjima materijalnih prava pregovara za pregovaračkim stolom. Sindikati tu moraju preuzeti odgovornost za vraćanje za pregovarački stol i pronalazak kompromisa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.