ANKETA Što je veći doseg, Hrvatska bez granica ili Hrvatska bez kune. Ili nijedno?

ANKETA Što je veći doseg, Hrvatska bez granica ili Hrvatska bez kune. Ili nijedno? Start News
4. 1. 2023

Hrvatska je u novu godinu ušla bitno drukčija. Nakon 31 godine ponovno nemamo vlastitu valutu i ponovo smo bez granica sa Slovenijom, ali jednako tako i s 23 država EU, Švicarskom, Islandom, Norveškom… “Hrdovi” su kao zakonsko sredstvo plaćanja uvedeni 23. prosinca 1991. godine u zamjenu za jugoslavenski dinar i to u omjeru 1:1 i to nakon što je YU valutu koju godinu ranije Ante Marković vezao uz njemačku marku u vrlo sličnom paritetu kao što je to bila kuna – 1 : 7.

Cijeli se svijet raspisao o velikim društvenim promjenama u Lijepoj našoj, a i jedna i druga novina zaslužile su veliku pažnju. Europa je naprosto oduševljena mogućnošću slobodnog ulaza u Hrvatsku bez carina i rampa. Tako ubuduće možete bez bespotrebnog gubljenja vremena putovati na krajnju zapad, prema Portugalu, do Cabo De Rocca, u iznosu od nevjerojatnih 3.254 kilometra. Put bez stajanja vodi kroz Sloveniju, Italiju, Francusku i Španjolsku pa sve do najzapadnije europske točke.

Još više kilometara bez stajanja učinit ćemo odvažimo li se prema krajnjem sjeveru Europe, prema 4.209 kilometara udaljenom Nordkappu u Norveškoj. Za put na krajnji sjever Europe automobilom prema navigaciji treba dva dana i jedan sat, a prema najzapadnijem 31 sat.

Poželite li bez stajanja na sjeveroistok Europe, prema Estoniji i Tallinnu znajte da će put od 2.610 km, od Dubrovnika do glavnog grada ove države trajati 28 sati. Odista, bit će bitno lakše putovati i komunicirati, a jedinstvena novčanica olakšavat će vam život u 20 EU država.

Koliko god da ima zagovornika ujedinjene Europe koja počiva i na odricanju od nacionalnih suvereniteta, tako i granica i novca, tako postoje i oni koji ukazuju na niz još strateških, a i tehničkih diskutabilnih pitanja.

Stoga Vas i mi pitamo kako doživljavate ovako krupne promjene? Jeste li za jedinstven EU novac, jeste li za Europu bez granica, ili ste za nešto treće. Ova anketa nema pretenzija bilo što dokazivati, već donijeti rezultate prihvaćenosti novih mjera.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.