Američki milijarder Ray Dalio "kladio" se i uložio 14 milijardi dolara u pad EU tvrtki. Lešinari s burzi namirisali krv COVID-19

Špekulanti u lovu na europske tvrtke. Ray Dalio kladi se da će dionice europskih tvrtki zbog sve većeg širenja koronavirusa i dalje padati. Hedgefondovi pokušavaju profitirati u vrijeme pandemije koronavirusa kladeći se u pad dionica europskih tvrtki. Američka investicijska firma Bridgewater Associates u takve je oklade uložila 14 milijardi dolara.

Američki milijarder Ray Dalio "kladio" se i uložio 14 milijardi dolara u pad EU tvrtki. Lešinari s burzi namirisali krv COVID-19 Ray Dalio, ilustracija Facebook
18. 3. 2020

Fotografija: Ray Dalio - Facebook profil

Pandemija koronavirusa uzrokovala je i najveću krizu na svjetskim burzama u proteklih deset godina. I dok jedni zbrajaju gubitke, mnogi špekulanti sada pokušavaju profitirati kladeći se protiv pojedinih tvrtki i pokušavajući zaraditi na padu dionica. 

Kako je u međuvremenu izašlo na vidjelo, u cijeloj toj igri u velikom stilu sudjeluje i američka investicijska tvrtka Bridgewater Associates. Prema podacima agencije za davanje financijskih informacija Bloomberg, Bridgewater Associates uložio je čak 14 milijardi dolara (12,7 milijardi eura) u oklade protiv određenih tvrtki. Ta investicijska firma koju vodi milijarder Ray Dalio kladi se da će dionice europskih tvrtki zbog sve većeg širenja koronavirusa i dalje padati.

Bridgewater se prema Bloombergovom izvješću kladio protiv niza tvrtki u zemljama od Italije do Njemačke. Ta je tvrtka uložila čak 939 milijuna eura u okladu protiv njemačkog softverskog giganta SAP-a te dodatnih 650 milijuna eura protiv nizozemske tehnološke tvrtke ASML.

Hedgefondovi kreću u lov na tvrtke uvijek po istoj metodi. Klade se da će vrijednost nekog poduzeća pasti jer su dionice precijenjene, jer su možda uljepšane bilance ili ekonomski izgledi ili zato što se možda jednostavno očekuje pad gospodarstva. Hedgefondovi zatim za mali iznos posuđuju odgovarajuće dionice od investicijskih fondova te ih prodaju na burzi u nadi da će ih u nekom kasnijem trenutku moći kupiti po povoljnijoj cijeni. Budući da prodaju dionice koje zapravo nemaju, govori se o short-sellingu. Kako bi ostvarili svoj naum i uzrokovali pad dionica, hedgefondovi katkad čak i izravno napadaju tvrtke objavljujući negativne studije o njima. 

Takozvani shortselleri su u vrijeme trenutačne krize uspjeli zaraditi podosta novca. Njemački Dax je od sredine veljače zabilježio pad od čak 35 posto. Dionice nekih poduzeća poput Deutsche Bank prepolovile su se, a iznadprosječan pad zabilježile su i tvrtke poput Allianza, Adidasa ili Lufthanse. Stručnjaci su u zadnje vrijeme primijetili podosta short-selling akcija na svjetskim burzama, što je samo ubrzalo pad na svjetskim burzama. Špekulanti su u oklade protiv osiguravateljske kuće Allianz uložili više od pola milijarde eura, a protiv njemačke farmaceutske tvrtke Bayer čak 700 milijuna eura. No najveća oklada zabilježena je protiv njemačkog softverskog giganta SAP-a, za koju je Bridgewater Associates izdvojio gotovo 940 milijuna eura.

«Nećemo komentirati svoje specifične pozicije, ali Bridgewater trguje na više od 150 tržišta diljem svijeta te ima mnoge pozicije koje su međusobno povezane, često kako bi se osigurale druge pozicije, a one se često mijenjaju. Bilo bi, znači, pogrešno promatrati jednu poziciju u jednom određenom trenutku kako bi se pokušala utvrditi cjelokupna strategija”, izjavila je ta američka investicijska tvrtka u intevjuu za Bloomberg.

Bridgewater ovom izjavom očito pokušava umanjiti štetu koju bi ovakve aktivnosti mogle nanijeti njegovom ugledu jer short-selling i nije baš popularan. U turbulentnim se vremenima ovakve aktivnosti često i zabranjuju. Tako je Španjolska na mjesec dana zabranila ovakve oklade, a Italija čak na 90 dana. Belgija je, s druge strane, zabranila samo oklade protiv određenih poduzeća. Špekulanti koji se bave short-sellingom se, s druge strane, brane tvrdnjom da oni u teškim vremenima osiguravaju likvidnost te da short-selling aktivnosti općenito nisu zabranjene.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.