Albanac novi šef Crne Gore! Pala prosrpska Vlada uz veliku pomoć Đukanovićevih socijalista

Nakon samo godinu dana pala je crnogorska Vlada prosrpski orjentiranog Zdravka Krivokapića. Njegov koalicijski partner, Albanac Dritan Abazović otkazao mu je suradnju i zajedno s manjim opozicijskim strankama i uz ogromnu pomoći Đukanovićevih socijalista izglasao mu je nepovjerenje u Parlamentu.

Milo Đukanović se za sada drži po strani i sasvim je izvjesno da se on najviše veseli padu Krivokapića. Njegovi zastupnici glasovali su protiv Krivokapića.

Đukanovićev DPS hvali se kako je dao veliki obol rušenju Krivokapića koji će ostati upamćem kao premijer koji je bio veliki zagovornik ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija.

Albanac novi šef Crne Gore! Pala prosrpska Vlada uz veliku pomoć Đukanovićevih socijalista Dritan Abazović/FB
4. 2. 2022

Do raskola između Krivokapića i njegovog jedinog potpredsjednika Abazovića došlo je početkom rujna prošle godine tijekom ustoličenja novog mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija. Njegovu inauguraciju na Cetinju pokušavali su prosvjedima i blokadom ceste spriječiti pristalice Crnogorske pravoslavne crkve.

Nakon tog događaja, Krivokapić je pokušao smijeniti sve čelnike sigurnosnog sektora, počevši od ministra unutarnjih poslova i šefa policije, koji su bili protiv inaugarije na Cetinju ukazujući na veliki sigurnosni rizik. Tome se usprotivio Dritan Abazović, u čijem portofolju su sve sigurnosne službe.

Nakon toga Abazović je uspostavio suradnju s oporbenim manjinskim strankama, te je osigurao podršku oporbe za opoziv, a veliku pomoć su mu dali Đukanovićevi socijalisti. Crnogorski list "Pobeda" donosi razloge pada Vlade:

https://www.pobjeda.me/clanak/pocinje-rasrpava-o-povjerenju-vladi

- Krivokapić je optužen i da je njegovo djelovanje dovelo do usporavanja integracije Crne Gore u EU.

Zastupnici Demokrata i dijela Krivokapićeve koalicije ustvrdili su da je Abazovićeva URA uspostavila suradnju sa Đukanovićevim DPS-om te da se radi o izdaji volje birača na izborima u kolovozu 2020. godine kada su tri koalicije predvođene Krivokapićem, Abazovićem i Bečićem prvi put u 30 godina na izborima porazile DPS.

U Crnoj Gori narednih dana očekuje se formiranje manjinske vlade sastavljene od stručnjaka, čelnika URA i manjinskih stranaka, a podršku bi trebali dobiti od svih dosadašnjih oporbenih stranaka. Novi premijer će najvjerojatnije biti Dritan Abazović koji je po nacionalnosti Albanac. Milo Đukanović se za sada drži po strani i sasvim je izvjesno da se on najviše veseli padu Krivokapića.

Glasanju nisu prisutvovali zastupnici, lojalni Krivokapiću, DF-a, PzP-a i SNP-a.
Vlada Zdravka Krivokapića pala je glasovima 43 zastupnika, 11 ih je bilo protiv
Glasovima Abazovićevog Građanskog pokreta URA i velikog broja opozicije većeras je u Parlamentu Crne gore izglasano nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Tijekom glasovanja došlo je do incidenta. Zastupnik Prave Crne Gore Marko Milačić je nekoliko puta uputio uvrede šefu Kluba poslanika "Crno na bijelo" Milošu Konataru nazivajući ga "splačinom".

Kako piše najcitiraniji crnogorski medij, tjednik "Monitor", "kraj Krivokapićeve Vlade, od početka karakterizirane nestabilnom, ipak je stigao  ranije nego što se predmijevalo.

https://www.monitor.co.me/odlazak-vlade-formirane-nakon-prve-izborne-smjene-vlasti-u-crnoj-gori-pa-da-predje-u-naviku/

Opozicija i lista Crno na bijelo glasovali su protiv Krivokapića i njegovih apostola, kako je ministre svojevremeno nazvao premijer.  Zdravko Krivokapić nije imao podršku ni dobrog dijela parlamentarne većine,

Đukanovićev DPS  dao je ključan doprinos u rušenju Vlade Zdravka Krivokapića koja je godinu dana radila protiv nacionalnih interesa i interesa građana, kazao je šef zastupničkog kluba te stranke, Danijel Živković.

Istaknuo je da je danas važan dan za demokratske procese u Crnoj Gori.

DPS će, kaže on, biti ključan nosilac društvene odgovornosti u narednom periodu.

Upitan, hoće li DPS i pod kojim uvjetima podržavati novu Vladu, Živković je kazao da će o daljim modelima već od sutra razgovarati sa svima koji žele prosperitet Crnoj Gori.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.