SRCEPARAJUĆA FOTKA ZBOG KOJE JE STAO RAT U VIJETNAMU! 50 godina od tragedije i jezovite kultne fotografije: Tko je napalm djevojka koja je u očaju skinula vatrom zahvaćenu odjeću i dala se u bijeg?

PITAMO VAS? Može li se i u UKRAJINI DOGODITI SLIČNO? Kim Phuc Phan Thi imala je 9 godina kada ju je fotograf Nick Ut/Huỳnh Công Út. uhvatio kako gola trči niz cestu s braćom i sestrama nakon što joj je odjeća spaljena od jedne od napalm bombi bačenih na njeno selo - danas je udata, sretno živi u Kanadi i majka je dvoje djece.

Objava fotografije bila je prekretnica američkog javnog mnijenja i ubrzo je započelo povlačenje američkih trupa iz Vijetnama

Mediji iz cijelog svijeta zvali su je kako bi razgovarali s njom i fotografom, OBOJE ŽIVI I SRETNI. Fotografija je ponovno kružila društvenim mrežama.

U jutro 8. lipnja južnovijetnamski zrakoplovi i američki helikopteri lansirali su napalm bombu iznad sela Trang Bang, gdje je živjela obitelj Ph úc, Kim. Imala je samo 9 godina. Plamen ju je zahvatio i u trku je skinula odjeću.

Obilježena je 50. godišnjica fotografije nagrađene Pultizerovom nagradom, na kojoj je kao devetogodišnja djevojčica trčala vijetnamskom ulicom u Trang Bangu nakon napada Južnovijetnamaca 8. lipnja 1972. godine.
Objava fotografije bila je prekretnica američkog javnog mnijenja i ubrzo je započelo povlačenje trupa Foto: Nick Ut/Huỳnh Công Út/Kim Phuc Phan Thi
13. 6. 2022

Foto: Nick Ut/Huỳnh Công Út

Kim Phuc Pahn Thi umnogim je navratima govorila kako ne voli tu fotografiju, jer je zabilježila njezin nepodnošljiv užas i strah. Usprkos tome, ova danas mirna i situirana Kanađanka, majka dvoje djece, na svaku obljetnicu snimke rado se odaziva heroju i autoru fotke Nicku Utu (pravim imenom Huỳnh Công Út). Ovaj Vijenamac je 1973. za ovu fotografiju 'The Terror of War' dobio prestižnu Pulitzerovu nagradu, a ono što je najvažnije, s njime je potaknuo Amerikance na velike demonstracije protiv američkog krvavog angažmana u Vijetnamu. I, kako se tada pisalo, zaustavila rat. Južnovijetnamske snage prate uplašenu djecu, uključujući 9-godišnjaka u središtu fotografije.

Kim Phuc Phan Thi imala je zanimljiv tjedan iza sebe. Obilježena je 50. godišnjica fotografije nagrađene Pultizerovom nagradom, na kojoj je kao devetogodišnja djevojčica trčala vijetnamskom ulicom u Trang Bangu nakon napada Južnovijetnamaca 8. lipnja 1972. godine.

Vijetnamski novinar Nick Ut, pravim imenom Huỳnh Công Út  snimio je srceparajuću fotografiju devetogodišnje djevojčice koja gori u napalmu, ta fotografija promijenila je tijek Nickovog života, djevojke Phan Thi Kim Ph úc, ali bogami i rat.

U jutro 8. lipnja južnovijetnamski zrakoplovi i američki helikopteri lansirali su Napalm iznad sela Trang Bang, gdje je živjela obitelj Ph úc, Kim, samo 9 godina.  Vijetnamski fotograf Nick Ut u to vrijeme kojeg je angažirao Associated Press, u pratnji američkih okupatorskih snaga koje su se uputile prema selu, kada je ugledao grupu djece kako bježe od plamena koja dolazi sprijeda, koji je trčao plačući gol s dijelom svoje spaljene tijelo. Nick je napravio niz fotografija i brzo je krenuo u spašavanje, sam ju je odnio do džipa koji ju je prebacio u bolnicu , Kim je operirana u 15 navrata.

Objava fotografije bila je prekretnica američkog javnog mnijenja i ubrzo je započelo povlačenje amaričkih trupa i to trajno. Kim se vratila svom narodu ali ju je krivo novervijetnamski režim smatrao simbolom neprijateljske strane. 1986. dobila je dozvolu da se preseli u Havanu na studij medicine. Tamo je upoznala stomatolaga, vijetnamskog studenta Bui Huy Toan. Zaljubili su se, preuzeli katoličanstvo i na rutinskom putovanju u Kanadu, par je odlučio tražiti politički azil i 1992. godine su dobili kanadsko državljanstvo. 1996. godine pozvana je na ceremoniju Dana veterana u SAD-u, tamo je upoznala fotografa Nicka, koji je dobio Pulitzerovu nagradu za svoju fotografiju, stopili su se u osjećaj zagrljaja i zahvalila mu se na pomoći, bez koje bi liječnici ni ne bi bili u prilici operirati je. Kim je 1997. godine osnovala "Kim Phuc Foundation" za pomoć djeci u ratnim zonama, naravno Nick Ut je njihov počasni predsjednik i glavni suradnik i prijatelj, od iste godine Kim je ambasador UNESCO-a dobre volje i "Soul Mat" Sveučilišta ity iz "Havane".

Slika pod nazivom "The Terror of War", ali poznatija kao "Napalm Girl", zadržala se kao simbol ne samo Vijetnamskog rata nego i drugih ratnih užasa.

Na slici pored kultne fotografije Kim Phuc stoji uz fotografa koji je snimio fotografiju, Nicka Uta.

Kim Phuc Phan Thi, 59, sada živi u Ajaxu, gradu u regiji Durham u južnom Ontariju u Kanadi, gdje sada živi sa svojom majkom, mužem i dvoje djece i vodi neprofitnu organizaciju za pomoć djeci u sukobu.

Zašto joj se nova fotografija ugrađenu u staru rata čini važnom? 

Poruka koju je poslala djeci koja žive u ratu u Ukrajini: "Da budem iskrena, oni imaju pravo biti ljuti i neprijateljski raspoloženi", rekla je. "Jedina stvar koju mogu podijeliti s djecom je da ne odustaju", rekla je.

Kim Phuc Pahn Thi je od 1975. kanadska državljanka, diplomirala na University of Havana, udana je i ima dvoje djece, nagrađena nagadom Ontaryja i UNESCO-va je ambasadorica dobre volje.

Na otvorenju Utove izložbe 'Od pakla do Hollywooda' u milanskoj Palazzo Lombardia privukla je pažnju mladolikim izgledom i ljubaznošću. A na otvorenju Nick Ut je rekao da je odmah znao da je snimio važnu fotografiju, ali i priznao da je 'tek kad je objavljena shvatio da može pomoći ljudima suočenim s ratom'.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.