Za dva dana svjetska premijera u Stockholmu: stiže ŠKODA KAROQ kompaktni SUV iz Češke

Nakon Kodiaka stiže još jedan crossover iz Mlade Boleslave. Odaslane su prve fotografije kompaktnog SUV-a dugačkog je 4382 milimetra koji se mora potuči s Opel Mokkom, Mitsubishi ASX-om..., a diči se najvećim prtljažnikom u klasi
 

 

14. 5. 2017

Još je samo dva dana do svjetske premijere novog češkog kompaktnog SUV-a ŠKODA KAROQ. Još je to jedan u nizu iznimno kvalitetnih Škodinih noviteta i dokaz kako i ova tvrtka grabi ogromnim koracima prema najizazovnijem i najtraženijem segmentu. Crossoveri su in i stoga nije nimalo čuno što je društvo iz Wolfsburga napokon upalilo zeleno svjetlo i novim trendovima. Kakoq posjeduje markantan karakter i kristalne elemente koji demonstriraju kako snagu i robusnost tako i eleganciju. Veće dimenzije značajno povećavaju udobnost u vožnji za putnike te poboljšavaju kapacitet utovara.

Dizajn glavnih svjetala inspiriran je tradicionalnim češkim umijećem ručne izrade stakla. Kristalno brušena LED glavna svjetla i „trepavice“ s osam zraka sliku vozila čine jedinstvenom. Na poklopcu motora blista veliki logotip ŠKODA.

LED tehnologija koristi se i kod stražnjih svjetala, stop svjetala i svjetala za maglu. Koncept dizajna ističe ravna stražnja svjetla klinastog oblika, čiji je vanjski segment integriran u bočni okvir, dok je unutrašnji segment integriran u poklopac prtljažnika. Stražnja svjetla dizajnirana su u obliku slova C koji je tipičan za marku ŠKODA.

 

Kompaktni SUV dugačak je 4.382 milimetra, širok 1.841 milimetar i visok 1.605 milimetara. Dugi međuosovinski razmak od 2.638 milimetara (2.630 milimetara kod verzije s pogonom na sve kotače) modelu ŠKODA KAROQ osigurava udobno ležanje na cesti te istovremeno ukazuje na izuzetno bogatu ponudu prostora.

 

Marka ŠKODA simbol je nesvakidašnjih proporcija. To se odnosi i na novi ŠKODA KAROQ. Njegov prtljažnik nudi kapacitet od 521 litre kada je stražnja klupa u uspravljenom položaju. S preklopljenom stražnjom klupom kapacitet se povećava na 1630 litara. U kombinaciji s opcijskim stražnjim sjedalima VarioFlex utovarni prostor postaje varijabilan te nudi kapacitet između 479 i 588 litara. Sustav VarioFlex sastoji se od triju zasebnih stražnjih sjedala, koja se mogu pojedinačno pomicati i kompletno demontirati – kapacitet utovarnog prostora kompaktnog SUV-a može se na taj način povećati na 1810 litara.

 

Unutrašnjost prezentira potpuno novo koncipiranu armaturnu ploču podijeljenu na visoko gornje i usko donje područje – podjela koja je posebno uočljiva na velikim dekorativnim površinama na strani suvozača. Dekorativne letvice u vratima preuzimaju ovaj dizajnerski pristup.

 Snažni, okomiti elementi utječu na dizajn modela ŠKODA KAROQ. Četiri velike mlaznice za zrak smještene su okomito, pri čemu dvije srednje mlaznice uokviruju bočne strane monitora u vozilu. LED ambijentalno osvjetljenje predstavlja još jedan vrhunski dodatak u unutrašnjosti velikih dimenzija. Izuzetno tanki svjetlosni vodiči nalaze se na gornjem rubu četiriju letvica vrata te su prisutni i na armaturnoj ploči. Vozač može kontrolirati jačinu osvjetljenja, a ono se može namjestiti u deset različitih boja.

 

U okviru svoje Strategije budućnosti 2025 marka ŠKODA dosljedno će nastaviti razvoj palete modela tijekom narednih godina. Marka se pritom ponajprije koncentrira na proširenje ponude SUV modela. S modelom ŠKODA KODIAQ na međunarodna je tržišta tek nedavno uveden novi veliki SUV model. Kompanija sada s modelom ŠKODA KAROQ definira sljedeću prekretnicu. Novi kompaktni SUV slavi svoju svjetsku premijeru 18. svibnja u Stockholmu.

 

 

ŠKODA AUTO

›  jedna je od automobilskih tvrtki s najbogatijom tradicijom na svijetu koja je osnovana 1895. godine, u pionirskim danima automobila. Sjedište tvrtke ostalo je u Mladoj Boleslavi.

›  trenutačno raspolaže sljedećim modelskim linijama osobnih vozila: CITIGO, FABIA, RAPID, OCTAVIA, YETI te  KODIAQ i SUPERB.

›  u 2016. godini kupcima u cijelom svijetu isporučuje više od 1 milijuna vozila.

›  od 1991. godine pripada Volkswagen koncernu, jednom od najuspješnijih svjetskih automobilskih koncerna.  ŠKODA unutar koncerna pored automobila samostalno proizvodi i razvija i automobilske komponente kao što su motori i mjenjači.

›  u Češkoj republici proizvodi u tri vlastite tvornice, dok u Kini, Rusiji, Slovačkoj i Indiji vozila proizvodi uglavnom u zajedničkim tvornicama koncerna, a u Ukrajini i Kazahstanu s lokalnim partnerima.

›  zapošljava preko 30 000 djelatnika u cijelom svijetu i aktivan je na više od 100 tržišta.

Info: Škoda

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.