Truck Trial osvojio i Hrvate!

Motocross staza u Rakovom Potoku ponovo je oduševila i posjetitelje i vozače. Ovaj put, umjesto uobičajenih motora, stazom su vozili kamioni.

Truck Trial osvojio i Hrvate! Press
19. 5. 2018

Europa Truck Trial je, nakon 28 godina, prvi put stigao i u Hrvatsku. Ovogodišnja sezona počela je natjecanjem u Rakovom Potoku 12. i 13. svibnja, a preostalih pet utrka održat će se u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Austriji. Atraktivno natjecanje u vožnji kamiona po teškim i zahtjevnim terenima privuklo je uz stazu velik broj znatiželjnika koji su imali što i vidjeti. U četiri različite kategorije (kamioni s dvije, tri, četiri i više osovina te prototipovi) vozači su pokazali vještine i spretnost u svladavanju staza postavljenih na osam različitih sekcija. Svladati ekstremne terenske uvjete što preciznije i pritom skupiti što manje kaznenih bodova nije jednostavno. Iako su kamioni posebno pripremljeni za teške terene, iskusnim vozačima ipak je ponekad bila potrebna pomoć bagera da bi ih izvukli iz blatnih prepreka ili nakon prevrtanja. Osim iskustva u vožnji i pripremljenih kamiona, u ovom se natjecanju iznimno važnom pokazala taktika. Procjena vozača o tome kako pristupiti svladavanju prepreka ponekad se pokazala presudnom. U kategoriji kamiona s dvjema osovinama prvo mjesto osvojili su prošlogodišnji osvajači prvenstva Racing Team Avia Future. Češki tim vozi češki kamion Avia 31 T, a vozaču Bohumiru Capu asistira suvozačica Katerina Ventlukova. Prvo mjesto u kategoriju troosovinaca osvojio je Truck Trial Team Funke iz Austrije u kamionu Steyr 1491/330. I u ovom timu vozač Felix Funke ima suvozačicu Leonie Funke, što pokazuje da ovo nije isključivo muški sport. U „kraljevskoj“ klasi kamiona s četirima i više osovina dominaciju je nastavio HS-Schoch Truck Trial Team. Prošlogodišnji prvak Marcel Schoch već je osam puta osvajao prvenstva sa svojim pouzdanim četveroosovincem MAN-om TGS 35.480 i suvozačem Johnom Stumppom. Kategoriju prototipa osvojio je lanjski doprvak Norbert Stummerer sa suvozačem Danielom Erntlom iz tima Fans On The Road iz Austrije. Njihovo vozilo MAN Truck „Proto“ DIY privlačilo je dosta pogleda i zbog zanimljive žuto-ružičaste boje. Odlično pripremljena staza ljepotom okoliša i zahtjevnošću osvojila je vozače, a posjetitelji su mogli uživati u iznimno atraktivnom natjecanju te se uživo uvjeriti koje su mogućnosti kamiona kad ih voze pravi majstori. Europa Truck Trial, kao lokalni suorganizator, u Hrvatsku je dovela Poslovna grupa Auto Hrvatska, a cijeli projekt pomogli su i Continental, Valvoline, Shell, Porsche Leasing, VW Gospodarska vozila, Hidraulika Kurelja, Apollo Tyres, PK Palfinger i Centar za vozila Hrvatske.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.