Test: Peugeot 108 Allure 1.0 VTi 72

Najmanji Francuz, Peugeot 108, osvježen je na svim područjima te se nameće kao lider A-segmenta, uz moto „Mali, ali pali!“.

Test: Peugeot 108 Allure 1.0 VTi 72 Zoran Levačić
10. 1. 2019

Najmanji Francuz, Peugeot 108, osvježen je na svim područjima te se nameće kao lider A-segmenta, uz moto „Mali, ali pali!“.

Upravo bi tu frazu mogli iskoristiti kao najbolji opis najmanjeg Peugeotovog  automobila. U klasi gdje se vodi žestoka borba malih, a opet velikih, osvježeni Peugeot 108 donosi pored mnoštva detalja i novu dozu svježine.

Iako platformu dijeli sa Citroenom C1 i Toyotom Aygo, osvježeni Peugeot 108 čini se najozbiljniji od spomenute troje „braće“.

Pravi mali zavodnik na prvu će osvojiti oba spola; onaj nježniji razigranim bojama kako eksterijera tako i interijera, dok pak mušku populaciju novim svjetlosnim sklopovima sprijeda i straga prateći tako stil koji su nametnuli ostali Peugeot modeli.

Sa dužinom manjom od tri i po` metra, četiri sjedala i pet vrata čini se odraslim, no još uvijek spada u pero laku kategoriju sa svojih 905 kilograma. Dakle, izrazito kompaktnih dimenzija okretan je po gradu, a opet u mogućnosti smjestiti i do četiri odrasla putnika uz olakšan pristup stražnjim sjedalima zbog stražnjih vrata. Dizajnom podsjeća ponajviše na brata blizanca; Citroen C1, ali sa spomenutim novim svjetlosnim sklopovima kao i kod ostalih Peugeot modela čini razliku i izrazitu dopadljivost.

Čak i na najmanjem „laviću“ straga na farovima ostavljen je trag kandži.                

Interijer je jednostavan i praktičan no prostran, te će bez problema primiti četiri putnika. Bogata oprema testnog modela ostavlja dojam klase više. Vozač se osjeća ugodno, sjedala su udobna, a vozačko okruženje djeluje svježe zahvaljujući šarenim bojama (detalji u boji vozila).

Zamjerka s obzirom na cijenu ovog modela ide nešto krućim materijalima te ne osvjetljenim tipkama na multifunkcionalnom upravljaču.

Infotainment sustav među najboljima je u klasi, a pored toga pohvala ide i zvučnoj izolaciji u kabini gdje se i pri većim brzinama može razgovarati bez nadvikavanja. Prtljažnik sa svojih 196 litara u osnovi dostatan je za vikend shopping, no preklapanjem stražnjih sjedala dobiva se pristojan prostor i za selidbu.

Mala francuska revolucija krije se i pod poklopcem motora gdje je jedno litreni trocilindraš pojačan sa 68 na 72 KS postao osjetno življi. Vidi se to u svim režimima vožnje, ponajviše gradom i otvorenim prometnicama zahvaljujući odličnom omjeru mase i snage. Dugačke brzine mogu biti prepreka smanjenju potrošnje s obzirom da se ovaj mališan praktički može voziti u prve tri brzine cijelo vrijeme; druga brzina ide iznad 100 km/h, treća i više od 140 km/h pa u pravilu za četvrtu i petu brzinu zaista treba hvatati popriličan komad ravnog i praznog dijela ceste.

Motor se zaista voli zavrtiti visoko i u pravilu ispod 3.000 okretaja čini se lijen, pa ako inzistirate biti prvi na semaforu i igrati se sa navedene tri brzine zaboravite potrošnju ispod 6 litara euro supera. S druge strane, ako se primirite na gasu i upotrijebite i ostatak brzina potrošnja drastično pada na više nego prihvatljivih 4,3 litre u prosjeku i postavlja pitanje isplativosti dizelaša. U vožnji pored visokih okretaja pruža i konkretan osjećaj na volanu, dok zahvaljujući 15“ alu naplatcima kojima je opremljen testni model pruža i poprilično dobro držanje i kod bržih prolazaka zavojima. Iako su straga bubanj kočnice zamjerki kod zaustavljanja nemamo.

Sve u svemu, razigran, atraktivan, kompaktan i prije svega poboljšan – Peugeot 108 nameće se kao prava kupnja za sve koji traže takav okretan, pouzdan i atraktivan gradski automobil prihvatljive potrošnje, bogate opreme i solidnih performansi.

TEHNIČKI PODACI – Peugeot 108 Allure 1.0 VTi 72

Motor: turbobenzinski, 3 cilindra, ugrađen sprijeda poprečno
Obujam: 998 ccm
Provrt i hod: 71 x 84 mm
Snaga: 53 kW/72 KS pri 6000/min
Moment: 93 Nm
Mjenjač: 5-stupanjski ručni
Pogon: na prednje kotače
Dimenzije: 3475 x 1620 x 1460 mm
Međuosovinski razmak: 2340 mm
Masa: 905 kg
Prtljažnik: 180 l
Gume: 185/60 R15
Ubrzanje: 12,6 s
Najveća brzina: 160 km/h
Potrošnja na testu: 5,7 l
Cijena testiranog modela: 93.700 kn (12.660 eura)
Cijena bez doplata: 88.800 kn (12.000 eura)

Testirani Peugeot 108 Allure 1.0 VTI 72 u opremi ima dodirni zaslon 7”, alunaplatke 15” , digitalni brojač okretaja, dodatno zatamnjena stakla straga, dekor JUSA Green , Fizz Zelenu boju…

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.