Stiže najjeftiniji električni auto u Europi - Dacia Spring, 26,8 kWh baterija za 225 km autonomije - samo 80.000 kn

Uz poticaje cijena mu neće biti viša od 80.000 kuna! Svjetska premijera senzacije iz Rumunjske. Renault je pred samo dvije godine obećao kako će pod njegovom kapom nastati najjeftiniji auto kojeg pogoni električna energije u Europi. Obećano, ostvareno, ali ne pod značkom francuskog, već rumunjskog brenda 

Stiže najjeftiniji električni auto u Europi -  Dacia Spring, 26,8 kWh baterija za 225 km autonomije - samo 80.000 kn Renault
20. 10. 2020

Renault je, osim nove generacije Meganea, predstavio još jedan automobil koji će na ceste krenuti malo ranije, a ujedno će biti i nešto jeftiniji. Štoviše, Renault obećava da će to biti najjeftiniji električni automobil dostupan u Europi, a zove se Dacia Spring.

Koncept, predstavljen u ožujku ove godine, napokon je doživio serijsku primjenu, koja se, međutim, ne razlikuje bitno od koncepta. Tako je zadržao i pomalo robustan izgled crossovera, jasno dajući do znanja da je to automobil koji će se najbolje naći u gradskim središtima. Dug je samo 3,73 metra, a širok 1,61 metar. Riječ je o klasičnom gradskom automobilu koji raspolaže s relativno dobrih 300 litara prtljažnog prostora.

No, pogon definitivno zaslužuje najviše pažnje. Posljednje, ali ne najmanje važno, ovo je prva električna ili barem elektrificirana Dacia u ponudi. U "srcu vozila" bit će jedan elektromotor snage 33 kilovata, koji će energiju crpiti iz 26,8 kilovatsati 'velikog' baterijskog paketa. Kombinacija bi trebala biti dovoljna za 225 kilometara autonomije, mjereno prema WLTP standardu. Kao rezultat toga, mali paket baterija također pruža kratko vrijeme punjenja. Tako će se sklop moći puniti maksimalnom snagom od 30 kilovata, a vrijeme punjenja (do 80 posto) tada će biti manje od jednog sata.

Kao dio standardne opreme, Spring, koji će ujedno postati ključni element Renaultove usluge dijeljenja vozila Zity (koja trenutno djeluje u Parizu i Madridu), nudit će električne prozore, električni servo upravljač i kontrolu zvuka, podržani Googleom i Apple tehnologijom. Klima, infotainment sustav i rezervni kotač standardne veličine bit će dostupni uz nadoplatu.


Renault će na proljeće početi prikupljati narudžbe za kupnju pridošlice. Prema neslužbenim informacijama cijena Dacije Spring neće prelaziti 20.000 eura. Ako odbijete 9200 eura poticaja Fonda, ispada da bi mogao stajati ne više od 80.000 kuna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.