Renault za samo 1 rublju "prodao" najveću tvornicu automobila u Rusiji i rekao definitvno zbogom ruskom tržištu : Lada i AvtoVAZ imaju novog, RUSKOG, vlasnika

Francuzi u bescijenje predali Rusima najveću i najbolju tvornicu automobila u Rusiji! Zbog rata u Ukrajini, zbog sankcija, zbop međunarodnog pritiska francuski proizvođač automobila Renault završio je prodajnu operaciju u svojoj ruskoj tvrtki AvtoVAZ. Po simboličnoj cijeni perodali su još do pred koji mjesec jednu od najpotentnijih i najperspektivnijih ruskih tvornica automobila.

Ostavljena mogućnost eventulanog povratka Renaulta u Rusiju u sljedećih 6 godina.

Renault za samo 1 rublju "prodao" najveću tvornicu automobila u Rusiji i rekao definitvno zbogom ruskom tržištu : Lada i AvtoVAZ imaju novog, RUSKOG,  vlasnika Renault
16. 5. 2022

AvtoVAZ, koji se smatra najvećom ruskom automobilskom tvrtkom, dobio je novog vlasnika. Nakon godina poslovanja pod Renaultom, gdje je, kao i Dacia na europskim tržištima, igrala ulogu cjenovno pristupačnog proizvođača, zahvaljujući brendu Lada prešla je u ruke Ruskog središnjeg instituta za istraživanje i razvoj automobila i motora, bolje poznat kao Nami. Renault se odrekao sjajne tvornice po cijeni jedne simbolične rublje! AvtoVAZ-u prodano je svih 67,69 posto dionica u vlasništvu Renaulta. To je potez o kojem se u javnosti već govorilo u ožujku, kada je Rusija napala Ukrajinu. Od tada je, prema Reutersu, više od 400 različitih tvrtki napustilo Rusiju, prijeteći da će im ruske vlasti zaplijeniti imovinu.

Odlazak je za sada privremen, svi se još nadaju

"Danas smo donijeli tešku, ali hitnu odluku i napravili smo odgovoran izbor za svih naših 45.000 zaposlenika u Rusiji", rekao je prvi čovjek Renaulta, Luca de Meo, u priopćenju za javnost. Istovremeno, Renault je također prekinuo vlasničke veze s Renaultom u Rusiji. Francuski brend sa svojim je modelima važan igrač na domaćem tržištu. Tako je 100 % udjela u tvrtki postalo potpuno vlasništvo grada Moskve.

Da je riječ o prodaji potaknutoj isključivo aktualnom političkom situacijom, vidljivo je iz klauzule u ugovoru, koja omogućuje Renaultu da otkupi svoj udio u AvtoVAZ-u u bilo kojem trenutku u sljedećih šest godina. Za to se vrijeme barem moglo očekivati ​​da će se političke strasti splasnuti u tolikoj mjeri da bi se zapadne tvrtke mogle početi vraćati u Rusiju, ili, kako je dodao de Meo: "Taj je potez očuvao sposobnosti Grupe i omogućio joj EVENTUALNI povratak u zemlju u budućnosti."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.