Premijera: Mercedes-AMG S, skidanje u samo 15 sekundi i pri brzini od 60 km/h. Staroga će zamijenit će čak tri modela (video)

Riječ je o automobilu koji će velikim dijelom biti pod nadzorom sportskog odjela AMG, budući da klasična verzija neće biti dostupna. Cijena od 100.000 eura, na tržištu sljedeće godine.

Premijera: Mercedes-AMG S, skidanje u samo 15 sekundi i pri brzini od 60 km/h. Staroga će zamijenit će čak tri modela (video) Mercedes-Benz
30. 10. 2021

Ponuda Mercedesovih modela posljednjih je godina bila na "provjetravanju" i mnogi modeli su već duže vrijeme bili na rubu ulaska u povijest. Neki su, poput SLK-a, to već učinili. Njegov veliki brat, koji se s druge strane smatra najstarijim imenom s kontinuiranom proizvodnjom u tvrtki, SL, s druge strane, morat će malo pričekati svoj kraj, ako se on ikada ipak dogodi. Više od sedam desetljeća povijesti ogroman su zalog i za novu generaciju najčuvenijeg kabrioleta svih vremena.
 

Njemu će, pak, biti povjeren prilično odgovoran zadatak, koji je donekle promijenio njegov karakter. Umirovljenjem dviju 'nelimuzinskih' verzija S-klase, kupea i kabrioleta, kao i modela AMG GT, koji se oprostio prije nekoliko dana, morat će preuzeti njihovu ulogu, što znači da je to prvi put ikad o kojem se priča od predstavljanja prvih prototipa - dobio je i drugi red sjedala. Bit će to dakle, kako ističu u Mercedesu, kabriolet dizajna 2 + 2.
 

Opširnije: 60 sekundi: Mercedes-Benz Class S - Car Magazine TV

Novitet stoga na prvi pogled zbog niskih linija i široke rešetke s uspravnim prorezima izgleda masivno i puno veće od prethodnika, ali to se dokazuje i centimetrima. U dužini je dobio dobrih devet centimetara prostora, uz povećanje međuosovinskog razmaka za 11 i pol centimetara. To se dogodilo i na račun manjeg prtljažnika koji sada u slučaju zatvorenog krova ima samo 240 litara prostora. Stražnja će klupa biti više nego "priručna", jer na njoj mogu sjediti samo djeca ili pojedinci manji od metar i pol.
 

Povratak klasici

Pokrov krova je 21 kilogram lakši od prethodne, uzimajući u obzir vodilice za otvaranje i zatvaranje. Pritom se može otvarati ili zatvarati pri brzinama ispod 60 kilometara na sat, a cijeli proces će trajati 15 sekundi.Kabini, kako obećavaju iz Mercedesa, ponovno će nedostajati udobnosti i tehnoloških dodataka. Među njima će biti i zaslon infotainment sustava s mogućnošću podešavanja nagiba, koji se može naći i u S-klasi, od koje je preuzeo i mnoge druge sustave. Dizajneri su željeli stvoriti kombinaciju digitalnog okruženja s analognim dodirom, ali su to nazvali terminom 'hiperanalogno'.
 

Iako je novopridošlica dizajnirana s obzirom na udobnost, vjerojatno mu neće nedostajati tradicionalnog sportskog duha. Za to će se u prvom redu pobrinuti školjka vozila. Ovo je razvijeno potpuno iznova, da tako kažem, do zadnjeg vijka, a sve s ciljem osiguravanja male težine i maksimalne čvrstoće. Poprečna snaga bit će 50 posto veća nego kod AMG GT Roadstera, a uzdužna 40 posto.Još jedno područje vezano uz dinamičniju vožnju i performanse, kojem je Mercedes posvetio značajnu pažnju, je aerodinamika. Primjerice, dali su mu dvodijelni sustav zaklopki za preusmjeravanje zraka na ili od motora i ispod njega, ako nema potrebe za dodatnim hlađenjem. Zatim su tu aktivna stražnja krila i karbonski dodaci za smanjenje pritiska ispod vozila, što dovodi do još boljeg položaja i potiska na tlo.

Šasija će se još više pobrinuti za optimalnu poziciju vozila. I prednji i stražnji kotači bit će montirani pojedinačno s dvostrukim trokutastim nosačem, pri čemu je nosač prednjeg kotača po prvi put u potpunosti unutar kotača. Inače, aktivni ovjes bit će standardni u svim izvedbama, a verzija SL63 AMG donosi važne inovacije, a to je aktivni hidraulički sustav protiv naginjanja, koji zamjenjuje klasične čelične grede.

Pročitajte: Premijera: Brabus Rocket 900 - brojka koja izaziva strah i trepet

I samo da spomenemo motore: bit će dostupna dva pogonska sklopa, oba iz AMG linije: SL 55 Amg i SL 63 AMG. Oba će se bazirati na već dobro poznatom smajliju kapaciteta četiri litre, a uz pomoć dva turbo puhala prenijet će 350 i 430 kilovata (476-583 'konja') snage na sva četiri kotača. U budućnosti će ponudu pojačati i plug-in hibridna verzija. Istodobno, osigurava blokiranje stražnjeg diferencijala, kao i upravljanje para stražnjih kotača. Na raspolaganju će biti šest programa vožnje, "Slippery", "Comfort", "Sport", "Sport +", "Individual" i "RACE".
 

Mercedes-Benz na predstavljanju još nije otkrio datum dolaska pridošlice, ali se očekuje da će se na tržištu pojaviti u prvoj polovici iduće godine. Tada je bila poznata i cijena koja je za početnu verziju 55 AMG iznosila oko 100.000 eura, što je otprilike u rangu S-klase.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.