Fotogalerija: Peugeot otkrio posve novu limuzinnu 508, uvjeren da Nijemcima može pokvariti posao

Jedna od najvećih zvijezda Ženeve bit će Peugeot 508, koji će Francuzi pompozno predstaviti uz svoju glamuroznu skulpturu Lava, a oba eksponata imaju cilj dokazati moć ove kompanije koja sad s Kinezima grabi naprijed ogrominim koracima

Fotogalerija: Peugeot otkrio posve novu limuzinnu 508, uvjeren da Nijemcima može pokvariti posao peugeot press
22. 2. 2018

Napisao: Sven Stažić

Novi PEUGEOT 508 mijenja sve! Tako kaže prva rečenica francuskoga proizvođača koji je noćas pustio u optjecaj prve slike najnovije limuzine iz srednje klase.  Jedna od najvećih zvijezda Ženeve bit će Peugeot 508 koji će Francuzi pompozno predstaviti uz svoju glamuroznu skulptura Lava, a oba eksponata imaju cilj dokazati moć ove kompanije koja sad s Kinezima grabi naprijed ogrominim koracima. Kako kažu, "njegova je struktura kompaktnija, a visina smanjena. Izgled je oštriji i robusniji, a spektakularni interijer automobila uključuje evoluciju ionako prestižnog infotanmenta PEUGEOT i-Cockpit®. Odlično upravljanje, novi motori, bezbrojne tehnološke novine i kvantni skok u kvaliteti upozoravaju kako je novi PEUGEOT 508 postavio svjetske standarde u automobiliskom D segmentu. Bliska budućnost će pokazati hoće li to biti dovoljno za suprotstavljanje germanskim konkurentima ili će i nadalja tek čuvena Žaba sloviti kao bolja limuzina od njemačkih. No to je bilo toliko davno.

Iz promo/press mape Peugeota

Vertikalni vizualni potpis s dnevnim svjetlima LED opalnog sjaja daje snažnu i ekskluzivnu osobnost. Vitka i oštra, poput zagrada označavaju prednji dio automobila, pružajući se od svjetala do ventilacijskih otvora na odbojniku.
Ravan i masivan poklopac motora maksimalno je spušten kako bi cjelina bila dinamičnija. Izveden je tako da se sprijeda ili iz profila pruža pogled na najpročišćenije linije. Takva izvedba poklopca motora, takozvana karoserijska izvedba, u automobilskoj industriji koristi se samo za vrhunska ili iznimna vozila.

Svi ti atributi novom PEUGEOT 508 daju snažnu osobnost te također osnažuju konkretnu predodžbu vrhunske kvalitete.
Promatran iz profila, novi PEUGEOT 508 otkriva savršenu usklađenost proporcija sa snažnim obilježjima. Niska linija krova, napeta i fluidna, slijedi vrhunske dizajnerske značajke. Automobil djeluje kompaktno, a zapravo je dugačak 4,75 m. Ugrađene ostakljene površine dodatno izduljuju siluetu i otkrivaju vrata bez okvira. Ništa ne narušava dinamičnost profila: poklopac motora, stakla i okviri vrata nisu klasičnog izgleda, spojevi i zazori minimalizirani su s najvećim umijećem, kotači su prilagođeni kako bi savršeno popunili blatobrane, a krovna antena nestaje (sada je tehnikom serigrafije otisnuta na karoseriju). Na taj način PEUGEOT svoju stručnost stavlja u službu estetike i kvalitete.
U stražnjem je dijelu sjajna crna horizontalna letvica uokvirena stražnjim svjetlima te se sada ističe izražajnošću stražnjeg kraja posljednjih automobila Marke. No stražnja trodimenzionalna svjetla Full LED primjećuje se na prvi pogled. Izravan rezultat rada na posljednjim konceptnim automobilima PEUGEOT od modela QUARTZ, ta svjetla pale se noću i danju s prilagođenim intenzitetom te time omogućuju stalnu i evoluirajuću vidljivost obojanih linija od profila skroz do stražnjeg dijela. Istodobno je prepoznatljiv, upečatljiv i siguran.

 Stražnji dio također otkriva jednu od originalnosti novog PEUGEOT 508: vješto sakriven prtljažnik koji omogućuje spajanje stila i funkcionalnosti pomoću lakšeg pristupa prtljažniku ukupnog obujma 487 litara.
Oštar i snažan vanjski izgled novog PEUGEOT 508 nikog stoga ne ostavlja ravnodušnim. Novi PEUGEOT 508 izvana puno obećava, ali njegova je unutrašnjost podjednako spektakularna.

Kabina oplemenjena sustavom PEUGEOT i-Cockpit®

Ulaskom u novi PEUGEOT 508, kao da ste ušli u neki drugi svijet, pun iznenađenja, originalan i visoke kvalitete. Pogled odmah privlači spektakularna armaturna ploča izrazito visoke klase. Novi PEUGEOT 508 opremljen je, naime, najnovijom izvedbom sustava PEUGEOT i-Cockpit®.
Počevši od svojeg prvog pojavljivanja 2012. godine na modelu PEUGEOT 208, osuvremenjivao se zajedno s ostvarenjima Marke. Od PEUGEOT 2008, preko PEUGEOT 308 i posljednjih SUV-ova PEUGEOT 3008 i 5008, već su se tri generacije sustava PEUGEOT i-Cockpit® nametnule kao glavni adut proizvoda sa znakom Lava.

Tako otkrivamo najvažnije elemente sustava PEUGEOT i-Cockpit®:

-       kompaktni upravljač,

-       veliki kapacitivni dodirni zaslon HD od 10" formata 8/3,

-       instrumentnu ploču u visini očiju visoke rezolucije od 12,3".

 

Potonja se ploča može u potpunosti podesiti i personalizirati (šest različitih načina prikaza), smještena je iznad ruba upravljača te najbliže vidnom polju prikazuje sve informacije korisne za vožnju (uključujući novu noćnu verziju, vidjeti stranicu 7.).

 

Središnji dodirni zaslon savršeno je ugrađen u armaturnu ploču, gotovo u savršenoj ravnini s njom. Kapacitivni dodirni zaslon širokog formata u prvoj je razini izvedbe Active veličine 8", a od razine Allure dolazi u visokoj razlučivosti s dijagonalom od 10". Uz njega se nalazi šest prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke (toggle switches), izvanredno ugrađenih u površinu ploče, koji omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama za udobnost: radiju, klimatizaciji, navigaciji, postavkama vozila, telefonu, mobilnim aplikacijama i sustavu i-Cockpit® Amplify (vidjeti dalje u tekstu).

Istaknuta na središnjoj konzoli, komanda automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa ima impulsne električne komande. Svojim dizajnom dodatno naglašava suvremenost vozačeva mjesta te s pomoću tipki na upravljaču u potpunosti pridonosi užitku vožnje.

 

Novi PEUGEOT 508 također je opremljen sustavom i-Cockpit® Amplify. Zahvaljujući tom sustavu, odabirom između dva potpuno podesiva uređenja („Boost” i „Relax”) bude se sva osjetila:

-       vid, igrom jačine ambijentalnog osvjetljenja i bojama zaslonâ,

-       sluh, prilagođavanjem glazbenog ugođaja,

-       dodir, masažnim točkama raspoređenima na više mjesta u sjedalima.

Sustav i-Cockpit® Amplify također utječe na dinamične funkcije automobila putem komande za odabir načina vožnje (ECO/Sport/Confort/Normal) te se s pomoću njega može upravljati ovjesom ako je vozilo opremljeno podesivim ovjesom.

 

Konačno, to jedinstveno i vrlo upečatljivo vozačevo mjesto svakodnevno pruža iskustvo uzbudljive i intuitivne vožnje.

 

Intenzivno iskustvo vožnje

U pogledu užitka u vožnji, novi PEUGEOT 508 je vjeran DNK-u marke. Stoga je opremljen tehnologijama te znanjem i umijećem koje su razvijene u Grupi PSA:

-       uporabom platforme EMP2, zasigurno jedne od najboljih postojećih platformi koja istovremeno osigurava iznimne vozne osobine te sudjeluje u uspješnom pothvatu smanjenja mase (prosječno 70 kg manje u odnosu na prethodnu generaciju) radi manje potrošnje goriva, veće pasivne sigurnosti i boljih performansi;

-       primjenom nove tehnologije varenja karoserija je ojačana kako bi i nakon više godina uporabe zadržala čvrstoću i najbolje vozne osobine;

-       ugradnjom prigušujućih nosača motora koji optimalno ublažavaju vibracije ovjesa;

-       podešavanjem stražnje osovine multi-link, u višoj razini opreme spojene ovjesom s prilagodljivim amortizerima Active Suspension Control (serijski u razini opreme GT i kod svih benzinskih motora te kao opcijska oprema kod dizelskih motora od 2,0 l);

-       prilagođenom podešavanju prianjanja za svaki motor kako bi se umanjili vertikalni pomaci automobila i ublažile nepravilnosti na cesti;

-       kalibracijom električnog servoupravljača kako bi se osigurao kompromis između glatkoće i čvrstoće u svim situacijama prilikom vožnje te kako bi se omogućila nesputana upravljivost;

-       uporabom suvremenog i pouzdanog automatskog prijenosa korištenjem novog automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa EAT8 s impulsnim električnim komandama.

 

Cjelina koja se sastoji od sustava PEUGEOT i-Cockpit® i njegovog kompaktnog upravljača pruža višestruke doživljaje u vožnji za posve zapanjujući rezultat!

 

Prvoklasna udobnost i besprijekorna kvaliteta

 

Novi PEUGEOT 508 poziva na putovanje vrhunske kvalitete. Naime, odabir i kvaliteta materijala, bez obzira je li riječ o ukrasima ili presvlakama, uz pažnju koja je posvećena završnoj obradi, čine cjelinu koja putnike privlači svojim udobnim, suvremenim i rafiniranim ugođajem.

Vozačevo sjedalo u opcijskoj opremi od razine Active s podešavanjima duljine i nagiba za sjedenje ili pak s potporom u leđnom dijelu (u četiri električno podesiva smjera).

Također se mogu podešavati u osam smjerova s električnim namještanjem i dva moguća memoriranja.

Oba obujmljujuća prednja sjedala također u opciji mogu biti opremljena pneumatskim masažnim sustavom s osam masažnih točaka i pet različitih programa masaža.

 

Također je opremljen brojnim pretincima, obujma do 32 litre, koji su raspoređeni u kabini, kao i brojnim utičnicama (četiri USB priključka za punjenje pokretnih uređaja od razine Allure + jedna utičnica od 3,5 mm u naslonu za ruke + dvije utičnice od 12 V, od kojih je jedna u prtljažniku). Panoramski krovni otvor je u tipu spojlera s velikim prozorskim osvjetljenjem. A što se tiče njegova vrhunskog audiosustava, Marka je još jednom ostvarila suradnju s markom FOCAL®, velikim francuskim imenom u području akustičnih uređaja.

 

Taj doživljaj boravka u automobilu nadopunjuje bogato uređena unutrašnjost koja snažno pridonosi izvrsnosti vidljive kvalitete i suvremenosti koja se osjeća u kabini. Izbor materijala i njihova obrada te pomno sklapanje svih elemenata pripadaju svijetu luksuznih limuzina: koža punog zrna ili napa, matirani krom, crni lak, Alcantara®, puno drvo („Grey Oak” u opremama GT Line ili GT, ili „Zebrano” samo u opremi GT)…

Ta izvrsnost također se ističe bogatom opremom u pogledu udobnosti i sigurnosti.

 

Učinkovitost i performanse

Bilo da je riječ o konstrukciji vozila, odnosu volumena, optimiranju dimenzija, smanjenju mase, aerodinamičnosti ili pogonskim sklopovima, primjenjuje se sva sredstva kako bi se postigle nove niske razine emisije CO2.

Novi PEUGEOT 508 je stoga, u skladu s normom Euro 6.c, opremljen novom generacijom motora PureTech i BlueHDi (svi s tehnologijom SCR) kako bi po vrijednostima emisije CO2. bio najbolji u klasi. Te su performanse još izvanrednije jer su usklađene s novim tehničkim odredbama norme WLTP, kojom se nastoji približiti homologiranu potrošnju i potrošnju pri stvarnoj upotrebi.

 

U benzinskoj izvedbi, imamo dvije nove ponude s motorom 1.6L PureTech :

-       PureTech 180 S&S EAT8 ;

-       PureTech 225 S&S EAT8 (samo na GT izvedbi).

-        

 

 

 

U dizelskoj izvedbi, četiri ponude su dostupne u gami s motorima 1.5L i 2,0L BlueHDi :

-       BlueHDi 130 S&S BVM6, čini početak ponude u gami i jedini s ručnim mjenjačem sa šest brzina ;

-       BlueHDi 130 S&S EAT8 ;

-       BlueHDi 160 S&S EAT8 ;

-       BlueHDi 180 S&S EAT8

 

Proizvodnja u Francuskoj

 

Novi PEUGEOT 508 je proizveden u tvornici u Mulhouse-u, a francuske tvornice Trémery i Douvrin opskrbljuju Grupu PSA s motorima. Stoga će od svog lansiranja imati oznaku « Origine France Garantie ».

 

Predstavljen pretpremijerno na Salonu automobila u Ženevi 2018, novi PEUGEOT 508 lansirat će se na hrvatskom tržištu krajem 2018. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.