Nasljednik jednog od najpopularnijih kompaktnih auta cilja na konkurente

Treća generacija Hyundaija i30 razvijana je na Nürburgringu. Ostavlja dojam puno skupljeg automobila. Ulaskom u kabinu osjetan je pomak u eleganciji, kvaliteti i završnoj obradi, a sve prate solidni i poznati motori koji nisu rastrošni

12. 3. 2017

Ako smo za prvu generaciju, predstavljenu u Ženevi 2007., mogli reći kako ne krije dijeljenje gena s Kijom Cee'd te da pouzdanost i funkcionalnost stavlja ispred stila i užitka vožnje, već drugi Hyundai i30 iz 2011. potpuno nas je razoružao. Treća generacija, predstavljena u siječnju u Marbelli na jugu Španjolske, u svakom je pogledu stala uz bok zapadnoeuropskim konkurentima.

Razvijen u dizajnersko-tehničkom centru u Rüsselsheimu i testiran na Nürburgringu donosi 20 posto veću čvrstoću, uz istodobno smanjenje mase za 28 kg. Dužina je povećana s 430 na 434 cm, širina sa 178 na 179,5, a visina je smanjena sa 147 na 145,5 cm. Iako je zadržan međuosovinski razmak, 265 cm tanji nasloni prednjih sjedala omogućili su 1,5 cm više prostora za noge straga, a blagim je povećanjem gabarita obujam prtljažnika narastao s 378 na 395 l (1300 uz preklapanje stražnjih naslona).

Lakša a čvršća karoserija doprinosi dinamičnosti i smanjuje potrošnju, pa je, uz 10 posto izravniji upravljač i dorađeni multilink straga osjetno zabavniji u vožnji. Tomu doprinose i motori iz nove generacije, prije svih turbobenzinci s izravnim ubrizgavanjem, od kojih je glavna zvijezda trocilindraš 1.0 T-GDI sa 120 KS. Stotku hvata za 11,1 s i postiže 190 km/h te stvarno troši oko sedam litara.

Ponudu otvara dosadašnji atmosferski 1,4 sa 100 KS, a zahtjevnijim kupcima namijenjen je turbobenzinac 1.4 T-GDI sa 140 KS, koji već ima ozbiljne značajke (8,9 s, 210 km/h), uz potrošnju manju od osam litara. Turbodizelaš 1.6 CRDi dolazi u izvedbama s 95, 110 i 136 KS (svi imaju najveći okretni moment 280 Nm).

Našim će kupcima tradicionalno najzanimljiviji biti bazni s 95 KS, koji ubrzava 12,2 s, postiže 186 km/h, a troši manje od pet litara. Srednji sa 110 KS stotku hvata za 11 s, postiže 190 km/h te troši oko pet litara, a perjanica sa 136 KS ubrzava 10,2 s, juri 200 km/h i popije oko 5,5 l.

Svi su standardno opremljeni ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva, a benzinac 1.4 T-GDI i dva snažnija dizelaša uz doplatu dolaze s automatskim mjenjačem, koji ima sedam stupnjeva i dvostruku spojku. Gospodski stil i veća atraktivnost zasluga su uspješnoga dizajna koji potpisuje Nijemac Peter Schreyer. Osim veće estetske privlačnosti osigurao je i povoljnu aerodinamiku. Koeficijent otpora zraka 0,30 i više je nego OK za hatchback iz C-segmenta. Već ulaskom u kabinu osjetan je pomak u eleganciji, kvaliteti materijala i završnoj obradi.

Korejski modeli davno su prestali mirisati na 'jeftilen', a treći i30 to dodatno naglašava, uz izuzetak pomalo grube plastike oko mjenjača, koja djeluje kao das je podložna ogrebotinama. Opcijski 8-inčni zaslon je dobar (dobije se doplatom), jednostavan je za korištenje, intuitivan i dobro povezuje sve medijske i navigacijske mogućnosti.

Hrvatski zastupnik odlučio je preskočiti bazno opremljene modele, pa ponuda započinje paketom Comfort, koji donosi bitne sigurnosne sustave, ručni klima-uređaj, prozore upravljane strujom, putno računalo, audiosustav s komandama na upravljaču, kožni upravljač i ručicu mjenjača, tempomat, USB utor, 16-colne aluminijske naplatke… Sve u svemu i više nego dovoljno za prosječnoga kupca te primjetno više nego njemački konkurenti.

Cijene benzinskih modela kreću od 114.990, a dizelaša od 129.990 kn naviše, što je korektno, pogotovo ako se uzme u obzir i 5-godišnje jamstvo bez ograničenja kilometara. Dakle, Hyundai i30 iz treće generacije nameće se kao ozbiljan konkurent liderima C-segmenta, pa će svakako, potpuno zasluženo, biti jedan od poželjnijih izbora. 

Kristijan Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.