Juri k'o bolid, a nosi k'o Kangoo i hladnjak dugačak 2,7 m - to je Megane GT TCe 205

TEST: Renault Megane GT TCe 205

U usporedbi s Renaultom Meganeom s pet vrata, koji ima istu opremu i motor, Megane Grand Tour  ništa ne gubi nego dobiva. Opremljen je ozbiljnom količinom opreme, od parkiranja bez ruku do aktivnog tempomata. Idealan je u kombinaciji s automatskim mjenjačem

1. 4. 2017

205 KS * Ubrzanje od 0 do 100 km/h 7.1 s * Najveća brzina 230 km/h * Potrošnja kombinirana l/100 km 5,8 l * Cijena 31.950 eura

Možda se nekomu to čini logičnim, a očito nije tako. Malo je automobila koji s dodanim karavanskim prtljažnikom ostanu jednako živahni, stabilni i ugodni. Da su korisniji to je naravno jasno, ali nije svatko spreman žrtvovati nešto od toga nabrojanog kako bi pridobio nekoliko litara prtljažnoga prostora.
U ovoj priči zapravo nije riječ o samo nekoliko litara. Karavanski Megane ili Grandtour, kako ga zovu u Renaultu, u osnovi nudi 580 litara, što je gotovo 150 litara više nego u inačici s pet vrata.
Spustimo li naslone zadnjih sjedala poveća se na 1504 litre. Posebnost Grandtoura je složivi naslon suputnikova (prednjeg) sjedala, jer se u njemu tako mogu voziti stvari duge do 2,77 metara.
Dakle, ugodnost i udobnost unutrašnjosti ostaju gotovo iste kao u osnovnome Meganeu. Netko će možda reći kako mu je karavan još udobniji, bolji, ia ničim to ne možemo osporiti. Zato što su u Renaultu svoj Grandtour brižno planirali i nisu samo osnovnome modelu dodali "ruksak".
Jasno, svoje učini i oprema GT. Kao i kod kombilimuzine, još jednom hvalimo boju koja je pozitivno istaknula Grandtour.
U Renaultu brinu o tome da se raspoloživa tehnologija iz luksuznih limuzina preseli u obične automobile. Tako je i testirani auto opremljen sustavom parkiranja "bez ruku", sa stražnjom kamerom koji može biti koristan u pojedinim prilikama, aktivnim tempomatom, upozoravanjem na sigurni razmak i sustavom automatskoga kočenja u nuždi. Dodatno su bili ponuđeni moćni audiosustav Bose, grijana prednja sjedala... No, s time se konačna cijena može popeti na nemalih 27.000 eura.
A ako, k tomu, izaberemo još i 1,6-litreni turbobenzinski motor s 205 KS s takvim Meganeom nema šale. Kao ni manji brat ne boji se ni brze vožnje.
Automatski mjenjač radi dobro, pohvale zaslužuju velike ručke na upravljaču, koje se ne okreću s volanom. Ne smijemo zaboraviti kako je 1,6-litreni, motor poprilično žedan, a za brze vožnje još više pije.

Napisao: Borut Černelić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.