Francuzi ne odustaju od napada na "Genchera", BMW 7 i A8. Zadnja prava limuzina bila im je Žaba, može li i DS 9 uspjeti?

Nasljednik legendarne Žabe koju je volio Charles de Gaulle je ogromna i prekrasna limuzina u kojoj će se voziti i Emmanuel Macron, a hoće li uspjeti? Već pola stoljeća Francuzi pokušavaju ugroziti "Njemačko Sveto Trojstvo". Posve bezuspješno. Nova francuska uzdanica stiže s tri pogona i s dva paketa opreme

Francuzi ne odustaju od napada na "Genchera", BMW 7 i A8. Zadnja prava limuzina bila im je Žaba, može li i DS 9 uspjeti? DS
28. 11. 2020

Iako su SUV-ovi trenutno najpopularnija kategorija automobila, limuzine i dalje ostaju kod većine marki, posebno onih nešto prestižnijih, vodećih modela u proizvodnoj paleti. To se lako može reći za čitav njemački trio, kao i za jednu od najmlađih marki na tržištu, francuski DS. Nakon DS3 i DS7, njihov najskuplji model, DS9 limuzina, sada polako izlazi na tržište.

O limuzini smo prvi put pisali krajem veljače ove godine, kada je DS otkrio oblik i dimenzije novog automobila, kao i najvažnije tehničke podatke. Primjerice, od tada je poznato da ispod poklopca motora neće biti moguće naći dizelaše, već samo benzinske motore i priključne hibride. Najsnažniji od njih dat će vozaču čak 265 kilovata ili 360 'konja' sistemske snage - isti pogonski sklop može se naći i u Peugeotu 508 Peugeot Sport Engineered, koji je inače svoju platformu 'posudio' novopridošlom.

 
Francuzi su, međutim, sada napokon otkrili kada će njihov novi ponos krenuti na put i očito to neće biti vrlo brzo, iako su već počeli prihvaćati predbilježbe. Prva vozila bit će spremna za manje od godinu dana, u rujnu 2021. godine, a kupci će moći birati između dva paketa opreme, Performance Line i Rivoli (i dodaci za interijere označeni imenom Opera, koji između ostalog donosi prepoznatljiv uzorak presvlake sjedala) i tri pogonski sklopovi: benzinski i hibridni (obojica će imati 165 kilovata / 225 'konja' benzina ili snage sustava na raspolaganju vozaču) i priključni hibridi. Ovo će također ponuditi pogon na sva četiri kotača.

 A cijene? Samo za najjeftiniji DS 9 s opremom Performance Line i benzinskim motorom u Francuskoj će stajati 47.700 eura, a za jednako opremljene, ali s priključnim hibridom ispod poklopca motora valjat će izdvojit 65.500 eura. Doplata za paket opreme Rivoli iznosi između 2000 i 4000 eura, ovisno o izboru motora.

Iako Francuzi već mogu naručiti novi DS 9, morat će još malo pričekati na hrvatskom tržištu. Kako nas je obavijestio generalni uvoznik, prikupljanje narudžbi započet će u prvom tromjesečju iduće godine, kada će također biti jasno hoće li biti veće ili niže u odnosu na one u Francuskoj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.