Cijene nafte nastavljaju padati. 7,5 kn za litru Eurosupera i Eurodizela vrlo skoro. Ne bi se smjelo dogoditi da cijena na benzinskim crpkama ne prati cijenu nafte na Mediteranskom tržištu

Cijene nafte ponovno padaju nakon rekorda koje su dostizale u lipnju i srpnju. Već na jesena trebao bi se osjetiti pad cijena nafte na Mediteranskom tržištu i na benzinskim postojama. Instrumentarij korigiranja cijena prema tržišnim zakonima precizno je definiran i ne bi se smjelo dogoditi, a da benzin osjetno ne pojeftini

Cijene nafte nastavljaju padati. 7,5 kn za litru Eurosupera i Eurodizela vrlo skoro. Ne bi se smjelo dogoditi da cijena na benzinskim crpkama ne prati cijenu nafte na Mediteranskom tržištu Jure Šujica
17. 8. 2021

Za vozače, pogotovo one koji rade malo više kilometara, ili su im vozila malo žednija, posljednjih nekoliko dana bilo je ugodno. Na svjetskim tržištima mogu slijediti spor, ali stabilan trend pada cijena sirove nafte. Cijene su danas opet malo palo na azijskom tržištu, a za barel sirove nafte od 159 litara potrebno je platiti 90 centi manje nego dan prije, točnije 67,54 dolara.

Prema Reutersu, ovo je bilo treće uzastopno smanjenje u posljednja tri dana. Cijena se približava razinama kojima smo svjedočili u kasno proljeće ili rano proljeće, kada je barel sirove nafte stajao 66,09 USD, najveći iznos od travnja 2020., kada je nafta u jednom trenutku bila gotovo bezvrijedna.

Na cijenu nafte snažno utječe situacija s koronavirusom više od dvije godine, a sada ništa nije drugačije. Trenutni pad cijena uvelike je posljedica neizvjesnosti povezane s takozvanim delta virusom, zbog čega cijela naftna industrija ide prema Kini, gdje se napon posljednjih tjedana opet širi brzinom svjetlosti. Kina se smatra najvećim uvoznikom sirove nafte u svijetu.

Verzija Delta virusa prvi je put otkrivena krajem prošle godine, a Svjetska zdravstvena organizacija nazvala ju je Delta krajem svibnja ove godine, kada je postalo jasno da će imati snažan utjecaj na svjetsko gospodarstvo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, mnoge zemlje, uključujući Hrvatsku, već se pripremaju za vjerojatno novo zatvaranje granica i druge mjere vezane za želju da se što prije obuzda širenje virusa, što će zauzvrat dovesti do smanjenja potreba za naftom .

Promjene se očekuju iz mjeseca u mjesec

Kakva su očekivanja struke i trgovaca? Za komentar smo zatražili Sandija Salkiča iz Petrola, no oni ne smiju komentirati kretanje cijena naftnih derivata zbog zahtjeva zakona. Svjetska banka je, pak, u svibnju objavila da će prosječna cijena nafte ove godine biti za trećinu viša nego prošle godine, odnosno 56 dolara za barel, što je dobrih 11 dolara manje od sadašnje cijene. Taj je iznos dosegnut u veljači, no od tada se cijena nafte približila nešto više od dolara tek u ožujku.
 

Noviji podaci američke energetske agencije EIA, prezentirani prije nekoliko dana, pokazuju prilično drugačiju sliku, jer predviđaju da će prosječna cijena nafte u drugoj polovici ove godine iznositi 72 dolara po barelu, a sljedeće godine iznosit će 66 USD. Činjenica je da se očekuje da će zemlje članice OPEC -a u kolovozu početi povećavati dnevnu količinu nafte koja se crpi.

Hoće li cijena benzina u Hrvatskoj, gdje su cijene benzina i dizela u skladu s europskim prosjekom, nastaviti padati? Hoće, no teško je ipak očekivati da će se vratiti na jedan euro.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.