BMW i4 - Od 0 do 100 u 4 sekunde uz 590km električne autonomije

Prve fotografije novog modela još ne znače službeni dolazak modela, ali istovremeno znače i najavu serije 4 Gran Coupe

BMW i4 - Od 0 do 100 u 4 sekunde uz 590km električne autonomije BMW
18. 3. 2021

Posljednjih godina, istovremeno s razvojem prvog električnog crossovera iX3, koji je nedavno predstavljen u Hrvatskoj, njemački BMW puno je vremena posvetio prvoj električnoj limuzini. Potonji je tijekom godina najavljivan s raznim konceptima, od BMW i Vision Dynamics i BMW Concept i4, a vrlo brzo bit će predstavljena i serijska inačica vozila koja će - kako naziv posljednjeg koncepta predviđa - nositi i4 oznaka.

Danas je novak - iako samo njegova vanjština - zapravo predstavljen prvim službenim fotografijama, a očito je da je pretrpio samo manje izmjene u dizajnu u odnosu na posljednji koncept. Pritom je, naravno, zadržao prepoznatljivi element dizajna električnih BMW-a - plavu oblogu praga i donji rub stražnjeg odbojnika. Zanimljiva je činjenica da, unatoč električnom dizajnu, nije dobio zatvoreni poklopac motora.

Neće biti zadnji

Iako će i4 svoju pravu premijeru doživjeti tek sljedećih tjedana, BMW je otkrio i neke tehničke detalje novoga. Primjerice, nudit će do 390 kilovata snage, a istodobno i do 590 kilometara električne autonomije. Ubrzavati će do 100 kilometara na sat za četiri sekunde, ali bit će dostupne i manje moćne verzije.

Kao što je rečeno, i4 će 'nositi' otvorenu masku hladnjaka, koja će biti oblikovana po uzoru na najnoviju generaciju BMW-a M4. To čak nije ni slučajnost. Dizajn automobila bit će manje-više isti kao i nova serija Gran Coupe od 4, za koju se očekuje da će svjetlo dana ugledati narednih mjeseci, a zasigurno prije termina, nakon čega slijedi električni iX s procijenjenom cijenom ( u Njemačkoj) od oko 77.300 eura. Istodobno, čini se da novajlija (kao i u prethodnoj generaciji) neće biti dostupna u M verziji, već 'samo' u malo nježnijoj verziji M Performancea.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.