Nekoliko razloga zašto je dobro koristiti antifriz i nakon zime

Premda antifriz automatski smatramo sinonimom za zimske uvjete vožnje, činjenica je kako on važnu ulogu u očuvanju zdravlja motora ima i ljeti

15. 3. 2017

Nažalost, vozači ga samoinicijativno rijetko provjeravaju. Pouzdaju se u svoje servisere te pritom nemaju pojma kolika mu je koncentracija u rashladnoj tekućini motora njihovog automobila. Da odmah razjasnimo, uloga antifriza je dvostruka i iznimno važna. Zimi snižava ledište, a ljeti povećava vrelište pa u prvom slučaju štiti rashladnu tekućinu od smrzavanja, a u drugom od vrenja.

Antifriz se uglavnom proizvodi od monoetilenglikola i posebnih inhibitora te aditiva, a karakteristike rashladne tekućine ovise o njegovom udjelu. Koncentracija od 30 posto antifriza u rashladnoj tekućini točku ledišta snižava na -18 stupnjeva, dok točku vrelišta povećava na 104 stupnja. Kod koncentracije od 50 posto ledište je na -36, a vrelište na 106 stupnjeva.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.