Dobiva li Dacija doista konkurenciju? Koji se brend usuđuje...?

Citroën pojeftinio 13 %! Očito su izvrsni rezultati Dacije u vlasništvu Renaulta u Rumunjskoj probudili neke bistre glave. U Stellantisu su otkrili da su posebno Peugeot i Citroën 'preblizu'. Čini se da sve ukazuje na to da će tradicionalna marka Citroën biti pozicionirana kao konkurencija Daciji. Ne samo Dacije..

Dobiva li Dacija doista konkurenciju? Koji se brend usuđuje...? Citroen
22. 9. 2023

Barem se tako može zaključiti iz najnovijih kretanja cijena u Njemačkoj. Kako prenosi njemački Automobilwoche (kao i većina drugih njemačkih internetskih medija), Stellantis je odlučio da će s nekim novim detaljima, optimiziranom gamom, manjim brojem modela i samo tri paketa opreme uspjeti sniziti cijene. Cijena Citroëna u Njemačkoj snižena je u prosjeku 13 posto! S obzirom na poslovično poskupljenje, ovo je gotovo šokantna vijest!

Do 6000 eura su spustii cijene

U Citroënu tvrde kako je riječ o prilagodbi cijena, što im je sve navedeno omogućilo, kao i postupnom prelasku na agenturni način prodaje, koji kod većine marki postaje sve trajniji. Na ovaj način proizvođačima je lakše utjecati na cjenovnu politiku prodavača, budući da automobil ostaje u vlasništvu proizvođača do trenutka kada pređe u vlasništvo kupca. Time su, naravno, vremena iznimnih popusta definitivno prošlost (i inače ih je u posljednje dvije godine bilo malo zbog nedostatka konkurencije).

Citroën C5 X: Nije križaneac i nema imidž velike većine konkurenata, a uspjeh je zaslužio zbog drugih aduta

Citroën je u Njemačkoj snizio cijene svojih modela i do 6000 eura, ovisno o modelu, a najviše su naravno modeli C4 i C5. Cijene su u Njemačkoj već tada bile na puno višoj razini nego kod nas, pa su razlike puno manje ako ih usporedite sa slovenskim cjenikom. Pogotovo ako odbijete popust na financiranje. No, da su popusti barem toliki, poneki bi model doista mogao konkurirati Daciji - pogotovo s obzirom na ugrađenu opremu i materijale.

Žele biti prava konkurencija Daciji i Kinezima

Očito je pomogao i Teslin (uspješan) model snižavanja cijena, jer američka marka redovito ostaje na vrhu najprodavanijih vozila u Europi. Odlučujući pomak u smjeru snižavanja cijena dolazi u (pravom) trenutku kada hrpa novih i pristupačnijih kineskih brendova dolazi u Europu. Očigledno je imenovanje novog šefa prodaje Thierryja Koskasa (koji je došao iz Renaulta i poznaje Daciju u dušu) urodilo plodom.

MG4 Luxury -

Što će biti s cijenama u Hrvatskoj nakon 15. rujna, kada u Njemačkoj stupa na snagu novi cjenik, još nije jasno. Hrvatski zastupnik još nije komentirao sniženje cijena u Njemačkoj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.