Video: Nizozemski kvartet saksofona sa Samoborcem Lovrom Merčepom oduševio u Zlatnoj dvorani na Griču

Nizozemski kvartet saksofona Ardemus oduševio je publiku u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i dao značajan pečat 20. jubilarnom Festivalu sv. Marka koji ove godine obilježava moto voditelja prof. Vladimira Kranjčevića, "a quatro"

Video: Nizozemski kvartet saksofona sa Samoborcem Lovrom Merčepom oduševio u Zlatnoj dvorani na Griču ardemus
6. 5. 2018

Nakon uspješno odrađene turneje u najvećim koncertnim dvoranama u Nizozemskoj, kvartet saksofona Ardemus iz Nizozemske, koji čine Lisa Wyss, Lovro Merčep,  Jenita Veurink i Yo-yo Su održao je 4. svibnja recital u sklopu Festivala Sv. Marka u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Bio je to iznimno uspješan koncert mladih intrepreta koji su se potrudili pokazati kako Šostaković, Handel, Puccini..., koji su pisali uglavnom za gudače, odlično zvuče i kad violine, viole, čela..., zamijene sopran, alt, tenor i bariton saksofon. Još su impresivniji bili izvodeći skladbu Borisa Papandopula "Šest krokija", koje je hrvatski skladatelj i dirigent izvorno napisao za četiri saksofona. Kvartet se zapravo predstavio skladbama u originalu pisanih za ovaj sastav, ali i transkripcijama koje je za tu prigodu pripremio Lovro Merčep, hrvatski član kvarteta. Prvi dio koncerta zaokružili su Gudačkim kvartetom br.7, opus 108, Dmitrija Šostakovića, kojeg je Lovro Merčep uspješno aranžirao za kvartet saksofona. Mladi saksofonista iz Samobora, s privremenom nizozemskom adresom i u drugom se dijelu recitala istaknuo ne samo zanosnim izvedbama, već i adaptacijom za saksofon Giacomo Puccinijeve "Crisantemi". Baš kao što to i priliči, ovom nešto "modernijem" instrumentu, koncert su glazbenici završili Saksofonskim kvartetom, op. 109 Alexandera Glazunova, ruskog glazbenog romatičara koji je među prvima skladao baš za ovaj instrument. Završetak recitala ispunjena Zlatna dvorana dočekala je ovacijama, a Astor Piazzolla bio je svojevrsni desert na divnu glazbenu večer koju su zagrebačkoj publici servirali glazbenici iz Nizozemske. Yo-yo Su, bariton saksofonista iz Južne Koreje i član kvarteta, upravo je tim riječima dočarao kraj i više nego zamijećenog koncerta Ardemusa. Dvadeseti, jubilarni Festival sv. Marka, koji je ove godine bio u najvećem dijelu posvećen domaćim izvođačima, upravo u nizozemskom kvartetu dobio je dodatnu snagu, a četvorka iz okolice Amsterdama sjajno se uklopila i u brojku četiri, koju su organizatori posebno istakli kao ovogodišnju ideju Festivala. Program Festivala osmislio je prof. Vladimir Kranjčević, a glavni mu je moto "a quatro", u koji se tako dobro uklopio i kvartet saksofona iz Nizozemske. Zlatna dvorana Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu pokazala se kao odlično mjesto za koncert, nimalo lošije od Male dvorane Vatroslava Lisinskog, Hrvatskog glazbenog zavoda ili Crkve sv. Marka gdje su se uglavnom izvodili recitali ovogodišnjeg Festivala.

Gromoglasni pljesak prepune dvorane pokazatelj je kako koncerti kvarteta Ardemus izazivaju veliko zanimanje publike što potvrđuju i sve češći nastupi u Hrvatskoj. 

Više informacija o kvartetu možete pronaći na njihovoj web stranici www.ardemusquartet.com te pratiti ih na Facebook stranici i Instagram profilu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.