Princess Leia, nova je velika nada, Hrvatica iz Kanade na putu slave Ljupke Gojić, Kristine Sajko i Vanje Rupene

Leja Štagljar, osamnaestogodišnjakinja iz Toronta rođena je u Zürichu, korijenje vuče iz Zagreba, a baš je zahvaljujući kozmopolitizmu i ljepoti pokorila Toronto Fashion Week, izborivši "putovnicu" za najprestižnije modne daske, one u Parizu, Londonu i Milanu

Princess Leia, nova je velika nada, Hrvatica iz Kanade na putu slave Ljupke Gojić, Kristine Sajko i Vanje Rupene Bettina Bognar
29. 6. 2021

Piše: Vedrana Bušić

Iako ne baš velika zemlja Hrvatska je svijetu podarila nemalo modela, sve odreda atraktivne, profinjene i prelijepe djevojke koje su postigle izuzetan uspjeh. Nina Morić, Korina Longin, Helena Sopar, Ljupka Gojić, Kristina Sajko, Vanja Rupena, Stefani Šober..., dalo bi se tako i dalje nizati imena hrvatskih manekenki koje su bile i još su dio globalnog modnog glamura. Na njegovu nebu upravo se pojavljuje nova zvjezdica podrijetlom s naših prostora, kojoj modni agenti predviđaju uspješnu karijeru. 
>18 joj je godina tek
Leja Štagljar ima 18 godina. Rođena je u Zürichu, a već s pet godina je s obitelji preselila u multimilijunski i kozmopolitski Toronto u Kanadi. Karijeru gradi kao Leia, jer je zapadnjacima, pogotovo onima s engleskog govornog područja, teško izgovoriti pravilno njeno ime. Upravo je u Torontu napravila prve modne korake i to na nagovor njene pomajke, koja je i sama nekada bila cijenjeni model. Nakon mnogobrojnih revija po pistama Europe, Kanade i Sjedinjenih Država, i činjenice da je dugo godina bila zaštitno lice poznatog hotela The Venetian u Las Vegasu, shvatila je kako Leja ima baš ono što je potrebno za taj poziv. Prva stepenica na tom putu bila je agencija čuvenog Elmera Olsena. Kad ju je vidio nije skrivao oduševljenje njenim egzotičnim izgledom i elegancijom. Već pri prvom susretu spontano ju je nazvao “Princess Leia” te joj odmah ponudio ugovor s njegovom agencijom. Da mu je to bio pravi potez uvjerio se već ubrzo. Leja je uspješno nosila revije na nedavnom Toronto Fashion Weeku, a sada se sprema doći u Europu i pokoriti piste Milana, Londona, Pariza... Leja Štagljar fascinirana je kreatorima i otkad zna za sebe prati modu, a da bi došla do cilja mora i raditi na sebi. Osim prirodnih predispozicija puno je još toga što se treba poklopiti za uspjeh, a kako tvrdi, iznimno je značajno i poznavanje različiti jezika.
 - “Moja je mantra učenje jezika. Pored tečnog engleskog, njemačkog i hrvatskog, rado bih dodala i francuski. On mi je trenutno “klimav”. Učila sam francuski u školi, od četvrtog do devetog razreda i znam ga dosta, no bojim se pričati. Ipak, mislim da će i takvo znanje pomoći da se snađem u Parizu. Cilj mi je pričati ga kao izvorni, a sve ću dati da i u Francuskoj uspijem kao model. Romantičan je to i pjevni jezik, a Francuzi su majstori modnog zanata. Coco Chanel je ikona modne industrije. Žena, umjetnica i kreatorica bez koje svijet sasvim sigurno ne bi bio tako lijep kao što je danas. No, neću se buniti ni ako prvo dobijem priliku učiti talijanski, u jednom takvom centru svjetske mode kao što je Milano”.
Ona ionako jako rado dolazi u Europu i svake godine provodi dio ljeta u Švicarskoj i Hrvatskoj.
- Moji su roditelji oboje porijeklom iz Zagreba. U Švicarskoj i Hrvatskoj imam dosta članova svoje šire obitelji, tako da si ne mogu zamisliti da provedem ljeto negdje drugdje! U Hrvatskoj prije svega obožavam taj “laganini” lifestyle, gdje možeš popiti kavu s prijateljima na svakom uglu grada. Volim i duge šetnje Zagrebom i Splitom. To su gradovi sasvim drukčiji od Toronta, s puno više kulture i tradicije, kaže nam Leja.
>2 cellos njeni su idoli
Oduvijek je imala smisao za estetiku i dizajn pa je tako upravo upisala studij dizajna enterijera. Naravno, moda i modni dizajn nisu daleko od toga.
- Jedna stvar koja mi se neizmjerno sviđa u modnom svijetu je činjenica da se lako možeš pretvoriti u neku drugu osobu sa samo malo (ili puno, ha... ha) šminke, s novom frizurom... Isto mi je drago da uvijek upoznajem nove ljude u toj kreativnoj modnoj industriji. Od velike su mi koristi druženja s modelima koji su već dugo u tom polju i od njih prikupljam potrebno iskustvo. 
Leja voli različitu glazbu. Od “njenih” Kanađana Drake i The Weeknd pa do starih pjesama Beatlesa, Fleetwood Maca, kao i glazbu iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Vrlo rado sluša i klasičnu glazbu, pogotovo kad je obrađena na moderan način, kako to čine dečki iz 2 Cellos. Bila je već nekoliko puta na njihovim koncertima, a sve prijateljice su joj zavidjele kada im je pokazala fotografije s njima. Smatra da su Luka Šulić i Stjepan Hauser sjajni ambasadori naše zemlje. Teško se ne složiti s Lejinim riječima, a držimo palčeve i da Leia (Leja) postane još jedan od zaštitnih znakova Hrvatske u svijetu. •

“Iako se obožavam srediti za specijalne prilike, u svakodnevnom životu volim nositi običnu odjeću, npr. neku lijepu bluzu uz traperice. Volim i “accessories”. Mislim da se običan outfit može brzo pretvoriti u super kombinaciju s pravim naušnicama, ogrlicom ili torbom”

“Uvijek se veselim svakom novom snimanju i jedva čekam otkriti što stilist i make up artist imaju u planu za mene. Obožavam svoje transformacije, a posebice se veselim kako to stilisti i stručni ljudi rade. Još kada sam radila prve modne korake, rekli su mi da model više vrijedi što se više može transformirati"

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.