New York Post optužio Marinu Abramović da je ukrala 2,2 milijuna dolara, ona se brani: ''To su lažne optužbe!''

Institut je trebao nositi ime ''Marina Abramovic Institute for the Preservation of Performance Art'', ali Abramović je od njega odustala. U članku New York Posta - ''The art of the Steal'', postavlja se pitanje što je napravila prikupljenim novcem

New York Post optužio Marinu Abramović da je ukrala 2,2 milijuna dolara, ona se brani: ''To su lažne optužbe!'' abramovicinstitute/Instagram
19. 11. 2017

Marina Abramović, poznata po svojim  umjetničkim performansima, povukla se iz grandioznoga plana izgradnje umjetničkog instituta. No, pitanje koje New York Post postavlja je – što se dogodilo s 2,2 milijuna dolara koje je za taj projekt dobila? Prema novinskim navodima, više ljudi je uplatilo donacije za navedeni projekt, među kojima se našao i reper Jay-Z, a pokrenuta je i kampanja Kickstarter.

Abramović je tvrdila kako je riječ o projektu koji će promijeniti lokalnu ekonomiju u Hudsonu, kao što je Sundance Film Festival transformirao Park City u Utahu. Za projekt je angažirala nizozemskog arhitekta Rema Koolhaasa, ali je prošli mjesec objavila da napušta projekt, nakon što je otkrila da bi ju koštao oko 30 milijuna dolara.

Njena iznenadna objava šokirala je stanovnike Hudsona, a pogotovo donatore koji se sada pitaju što se dogodilo s novcem. Neki od njih se žale da nisu dobili niti DVD set Marine Abramović, koji je bio obećan u slučaju donacije.

Glasnogovornica Marine Abramović tvrdi da je sav novac prikupljen u kampanji otišao u ruke unajmljenog arhitekta, točnije, njegovoj firmi. No, Koolhaas tu priču još uvijek nije potvrdio ili opovrgnuo. On je bio zadužen za nacrte i procjenu što bi se sve trebalo napraviti kako bi se zgrada u kojoj je bio stari teatar pretvorila u institut.

NAKON SILNIH KRITIKA, JAVNOSTI SE OBRATILA ''OPTUŽENA''

Pošto nije riječ o "bilo kojem mediju", umjetnica je odlučila stati na kraj optužbama. Marina Abramović objavila je pismo naslovljeno ''The Art of Truth Facts'', u kojemu navodi kako je lažno optužena te da je polovicu navedenog iznosa osigurala ona sama. Također, tvrdi da su novci prikupljeni putem Kickstartera bili namijenjeni za poslove u vezi s dizajnom instituta, kao i da osobe koje nisu dobile DVD set zapravo nisu dale svoje informacije njenim zaposlenicima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.