''Mindhunter'' – serija koja osvaja gledatelje diljem svijeta te im otkriva umove najokrutnijih serijskih ubojica

Nova Netflixova drama prati dvojicu FBI agenata, koji nastoje shvatiti kako serijski ubojice razmišljaju. Da bi to otkrili, putuju diljem zemlje radeći intervjue s najgorim od najgorih, od Edmunda Kempera do Teda Bundyja.

''Mindhunter'' – serija koja osvaja gledatelje diljem svijeta te im otkriva umove najokrutnijih serijskih ubojica Facebook/Mindhunter
15. 11. 2017

Ova intrigantna drama velikoga Davida Finchera (Charlize Theron je izvršna producentica) odvija se u kasnim 70-ima, a inspirirana je stvarnim ljudima, agentom Johnom Douglasom, kojeg u seriji glumi Jonathan Groff (Holden Ford), i njegovim partnerom Robertom Resslerom, kojega je utjelovio Holt McCallany (Bill Tench). Oba glumca su se izvrsno snašli u ulogama FBI agenata, a posebnu kemiju u tomu, na trenutke humorističnom odnosu, stvara kontrast njihovih karaktera. Dok je Holden blaži te više voli filozofirati i analizirati stvari, Bill je čvrst, jednostavan tip, bez dlake na jeziku.

Zanimljivo je i što je John Douglas navodno poslužio kao inspiracija još nekim popularnim agentima, poput Jasona Gideona iz serije ''Criminal Minds'' i Jacka Crawforda iz oskarovskoga filma ''Silence of the Lamb''. Douglas je u svojoj dugogodišnjoj karijeri uspio ''secirati'' umove najokrutnijih ubojica, koji su počinili nepojmljive zločine te su godinama bili američka fascinacija. Trudio se shvatiti što ih motivira da ubiju te kako u budućnosti prepoznati takav uzorak ponašanja.

''How do we get ahead of crazy if we don’t know how crazy thinks?''

Isti put je i pred timom ''Mindhuntera'', gdje u prvih nekoliko epizoda intervjuiraju zloglasnog Edmunda Kempera, kojega je maestralno i fizički vrlo uvjerljivo odglumio Cameron Britton. Holden i Bill otkrivaju kako postoje organizirani i dezorganizirani ubojice. Ako su organizirani, to znači da svoje žrtve biraju vrlo pažljivo te zločin planiraju u detalje, često su atraktivni i vjeruju da su iznad drugih. A dezorganizirani ubojice nerijetko nasumično biraju svoje žrtve. Uglavnom su neatraktivni i s malo samopouzdanja te su povučeni i usamljeni. Iz tih karakteristika Holden i Tench mogu napraviti krimi-profil osumnjičenoga, s obzirom na prirodu njegovih zločina i odabir žrtava.

Mnoge je razveselila vijest da će serija dobiti i drugu sezonu, ali ona će biti nešto drukčija. Naime, bavit će se ubojstvima djece u Atlanti, između 1979. i 1981. godine. U tom periodu je ubijeno 28 afro-američke djece, adolescenata i odraslih, a ubojicu je na kraju ulovio upravo John Douglas.

Ono što je publiku diljem svijeta prikovalo uz male ekrane je vjerojatno znatiželja koja postoji u svima nama, gdje nastojimo shvatiti što se događa u glavi osobe koja je sposobna za tako gnjusna djela. Ako ste misli da je riječ o seriji kao što je ''Criminal Minds'', daleko ste od istine. Naime, Fincher je vrlo temeljito prikazao um serijskih ubojica te iz pomalo mučnih priča koje zatvorenici pričaju agentima, možete u svojoj glavi stvoriti sliku o tome koliko su strahovita bila njihova djela, iako nisu prikazana. Serija je vrlo detaljna i niti u jednom trenutku ne postane monotona, jedna je od onih čiju cijelu sezonu pogledate u dva dana.

Autor: Monika Savić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.