Mala škola dobrog dizajna interijera

Boris Ružić ne želi samo urediti prostor u kojemu živite, želi izmijeniti način na koji gledate na dizajn, a u svakome svom klijentu probuditi kreativca

12. 3. 2017

Intenzivan, retro, luckast, brz i kreativan, ali prije svega hazarder, riječi su kojima sebe opisuje trenutačno najtraženiji dizajner interijera i eksterijera Boris Ružić.

U posljednjih pet godina ovaj je poduzetni Istrijan u ranim četrdesetim godinama stavio svoj potpis na neke od najmodernijih i najluksuznijih tamošnjih vila, no nije njegov cilj raditi s ljudima kojima će samo urediti životni prostor. Suradnja s njim za klijente znači da moraju pristati na njegov način razmišljanja, odnosno primijeniti dotadašnju percepciju dizajna. Jer, Boris Ružić za uređenja vodi računa baš o svakome detalju. Neće samo pregraditi zidove, odabrati namještaj ili boju kuhinje, on doslovce bira sve: od vaze za cvijeće do pribora za jelo i time, veli, potpuno mijenja način života ljudi koji mu povjere posao.

Rješenja eksterijera, hortikulture i bazena, spa-zone i wellnessa još su zahtjevnija jer je riječ o kućama za ljetni odmor. Svaki posao za njegovu je tvrtku, osnovanu 2004. godine, nova referenca.

Tim Borisa Ružića iz dana u dan nosi se sa sve većim izazovima, a ove godine postavio si je još ambicioznije planove. 

Prema Ružićevim zamislima od temelja će se izgraditi dvadesetak kuća za koje, prema danim uputama, arhitekti trenutačno iscrtavaju projekte.

- Moj posao počinje ondje gdje mašta prestaje! Ja ga živim i uživam. Uvijek si postavljam ciljeve koji me, na prvu, malo plaše jer svaki put pomiču granice i dižu ljestvicu još više. Tako je i ovaj put, moj tim i ja stalno napredujemo i educiramo se, a mislim kako smo sada spremni od temelja osmisliti i izvesti nečiji životni ili radni prostor, što nas jako veseli, jer baš ničime nećemo biti ograničeni nego ćemo moći sve izvesti optimalno - objašnjava dizajner koji je upravo dovršio uređenje Hotela Almayer u Zadru.

Dok razgovaramo o njegovim planovima već kupuje kartu za Split, gdje je  dogovorio još jedan veliki projekt.

Ljubitelji gastronomije sjećaju se kada je u legendarnom istarskom restoranu Valsabbion u Pješčanoj uvali nadomak Pule s vlasnicom Sonjom Perić pomicao granice u stiliziranju i posluživanju hrane. Baš nigdje drugdje nije se tada moglo jesti rižoto serviran u kolutu sira, tortu na ogledaju, covert na crjepovima… Food styling postao je ubrzo zaštitni znak restorana, ali i Borisa, Ružića koji je posebno volio eksperimentirati slasticama, jer je vjerovao kako mu to daje veću mogućnost. 

Stiliziranje hrane brzo je preraslo u organiziranje vjenčanja i evenata. Izvan  Istre postao je poznat po dva medijski eksponirana vjenčanja: Tonija Cetinskog i Ivane Nobilo te Nine Badrić i Bernarda Krasnića na imanju Meneghetti, koje i danas uređuje. Idući korak, uređenje interijera, bio je, tvrdi, zapravo logičan put. Njegova tvrtka i dalje se bavi organizacijom evenata, no takve poslove samo nadgleda i savjetnik je, aktivnije se bavi uređenjem prostora. 

Nekada puno vremena provede razgovarajući s vlasnicima nekretnina o onome što vole, kako bi željeli živjeti i tvrdi kako još nije naišao na osobu koja u sebi nema kreativnu crtu, samo ju treba pronaći i oblikovati. A za dobar dizajn, uvjeren je, puno je važnije sve dobro razraditi nego potrošiti mnogo novca. Ljubitelj je talijanskog i belgijskog dizajna.

- Divim se skandinavskom dizajnu. Dopadljivi su mi takav pristup dizajnu interijera, smisao i povezanost elemenata, tehnike obrada, prirodne teksture i odnos boja. Općenito njihov pristup arhitekturi i dizajnu. Nikada ne doživljavam jedan cijeli interijer, uvijek me privlače detalji i rješenja. Razmišljaju na nature art način, što je svojstveno i za mene - poznato je da sam među prvim dizajnerima art kuća za odmor, s “galerijskom” koncepcijom dizajna čiji je osnovni smisao - promjenljivost u prostoru sa svakim novim pomakom u dizajnu.- objasnio je Ružić.

Anamarija Kronast

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.