Testament Vlade Štefančića - četiri mjeseca nakon njegove smrti igra se Jalta i to 750. i prvi put bez njega

U četvrtak će se svečano obilježiti jubilarna izvedba čuvenog mjuzikla koji traje već gotovo pola stoljeća i bit će to prvo uprizorenje bez redatelja Oca hrvatskog mjuzikla koji je ansambl pred kraj života zamolio: “Čuvajte nam Jaltu!“

Testament Vlade Štefančića - četiri mjeseca nakon njegove smrti igra se Jalta i to 750. i prvi put bez njega Kazalište Komedija
19. 2. 2018

Pripremio: Sven Stažić

Glazbeno i glumačko remek-djelo Jalta, Jalta obilježava još jednu veliku obljetnicu! Prošlo je 47 godina od praizvedbe najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla autora Milana Grgića i Alfija Kabilja, a svaka nova izvedba jednako ostavlja bez daha uvijek prepuno zagrebačko Kazalište Komedija i za svaku se i nakon toliko godina traži ulaznica više. Ovoga će se četvrtka, 22. veljače 2018. godine, svečano obilježiti 750. izvedba, a bit će ovo prva svečana izvedba bez redatelja Vlade Štefančića, koji je, u svojim obraćanjima ansamblu uvijek govorio: “Čuvajte nam Jaltu!“ Legendarni redatelj najčuvenijih hrvatskih mjuzikla trebao je u studenome prošle godine proslaviti 70. obljetnicu umjetničkog rada, no samo koji dan ranije umro je u 87. godini života. Stoga ova predstava za Komediju, ali i za cjelokupnu hrvatsku kazališnu scenu ima itekako veliko značenje. Iako Oca hrvatskog mjuzikla više nema među nama kultnu predstavu on i dalje potpisuje kao redatelj.
“Sretan sam što smo dostigli tako fantastičnu brojku. To je još jedna potvrda da smo Milan Grgić, Vlado Štefančić i ja uspjeli napraviti jedno nesvakidašnje djelo koje je tako sjajno odjeknulo i koje publika i kritika svih generacija prihvaća s velikim entuzijazmom. Moram priznati da sam oduševljen sa svakim ansamblom koji je do sada igrao Jaltu. Originalni ansambl je bio izvanredan i tu moram spomenuti Sandu, našu divu svjetskog glasa. Sadašnja postava je uistinu fascinantna i ne znam koja Nina Filipovna je bolja“, - izjavio je Alfi Kabiljo te je dodao: - “Jalta je uvijek aktualna jer će taj nepisani sukob između velikih sila koji se reflektira na male narode i države uvijek postojati. No, bez obzira na sve, uvijek se trebamo veseliti, nadati se i vjerovati u svjetski mir i dobro. Upravo se ta težnja  Milana Grgića i mene reflektirala na pjesmu Neka cijeli ovaj svijet koja je postala neslužbena himna i koja se danas izvodi na raznim svečanostima. Želim Jalti da i dalje tako sjajno plovi u ovim nemirnim svjetskim morima.
Glumačku postavu kojom će se obilježiti velika obljetnica čine Sandra Bagarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Jasna Palić Picukarić, Dario Došlić, Denis Grabarić i Adam Končić, a orkestrom i zborom Kazališta Komedija će ravnati maestro Veseljko Barešić.
Praizvedba mjuzikla Jalta, Jalta, u režiji Vlade Štefančića, bila je davne 1971. godine, a glavnu glumačku i pjevačku postavu činili su Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo. Prometnuvši se odmah u veliki hit, Jalta je na repertoaru Kazališta Komedija bila do 1995. te je izvođena u jednoj jedinoj postavi. Gostovala je širom bivše države, čak 17 puta na ljubljanskim Križankama, 14 puta u Italiji, a od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija Jaltu izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova i na Zagrebačkom velesajmu, a do danas ju je vidjelo oko 450 tisuća gledatelja.

U najnovijoj produkciji veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke, te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić. Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić.

Gotovo pola stoljeća Vlado Štefančić davao je ritam mjuziklu koji su potpisali 1971. Alfi Kabiljo i Milan Grgić. Samo su Stilske vježbe dugovječnija predstava od Jalte, a Lela Margetić i Pero Kvrgić još su 2009. uvršteni u Guinnessovu knjigu rekorda kao protagonisti najdugovječnije predstave na svijetu s istim glumcima,Vlado Štefančić režirao je domaće mjuzikle Car Franjo Josip u Zagrebu i Kralj je gol Milana Grgića i Alfija Kabilja, Lady Šram Nine Škrabea i Arsena Dedića, Dan od amora Luke Paljetka i Đele Jusića, O'kaj Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nine Škrabea, Tko pjeva zlo ne misli Alfija Kabilja i Drage Britvića i brojne druge.

Kao redatelj te dugogodišnji ravnatelj Kazališta Komedija realizira prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl Jalta, Jalta, kao i mjuzikle Dundo Maroje, zatim prve rock-opere na ovim prostorima – Gubec-beg i Grička vještica.

Vlado Štefančić režirao je i mnoge najbolje strane mjuzikle kao što su Čovjek iz Manche, Jadnici (prije West Enda i Broadwayja!), Guslač na krovu, My Fair Lady, Kosa, opereta Zemlja smiješka, Šišmiš, Vesela udovica, Kod bijelog konja, Noć u Veneciji, Barun Trenk, Kneginja čardaša i Grofica Marica, opere Lucia di Lammermoor te komičnih opera Seviljski brijač i Gospoje i husari.


Ulaznice za predstave Kazališta Komedija mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.