Odlično, sjajno, a jeftino! EU na aparatima. Xiaomi nakon mobitela, televizora, kućanskih aparata na velika vrata ušao u autoindustriju!

VIDEO: Zavirite u Xiaomijevu Super tvornicu; u njoj naprave novi automobil za samo 76 sekundi To je automobil koji je rasprodan u samo nekoliko sati!

Odlično, sjajno, a jeftino! EU na aparatima. Xiaomi nakon mobitela, televizora, kućanskih aparata na velika vrata ušao u autoindustriju! Xiaomi
8. 5. 2024

Napisala: Nika Arsovska

 
 
Prije nekoliko tjedana zapanjila je svijet novost o prodaji novoga SU7, predstavio proizvođač pametnih telefona Xiaomi. Spomenuti električni automobil rasprodan je u samo nekoliko sati, a sudeći po karakteristikama bez problema može parirati Tesli ili Porscheu Taycanu. S jednom razlikom, za njega ćete izdvojiti znatno manje.

Budući da je potražnja za navedenim automobilom izuzetno velika, zavirili smo u "Xiaomi Super Factory" u Kini. U njemu radi čak 700 robota kojima upravlja samo 20 zaposlenika. Od toga je 381 robot namijenjen samo za izradu karoserija. Proizvodnja jednog automobila trebala bi trajati samo 76 sekundi, a kao rezultat, tvrtka će moći zadovoljiti potražnju. Do svibnja 2024. već je isporučeno više od 7000 automobila.

Xiaomi SU7 Max ima više od 670 konjskih snaga (500 kW) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 2,78 sekundi. Ipak, cijena mu je usporediva s Teslinim osnovnim modelom, pa je i potražnja za automobilom shodno tome velika. U manje od 24 sata nakon otkrivanja vozila Xiaomi je primio čak 90.000 narudžbi. Polog na web stranici, koji morate dati u slučaju narudžbe, iznosi nešto više od 640 eura.

Svaki sat proizvede se čak 40 automobila

Xiaomi se pripremio za veliku potražnju s tehnološkom tvornicom visokih performansi u Kini, gdje se očekuje proizvodnja čak 40 automobila svakog sata. U tvrtki brzu proizvodnju velikim dijelom pripisuju robotiziranom proizvodnom procesu - prema njima, proces je dvostruko brži i tri puta učinkovitiji od prosjeka. Tvrtka je u početku tvrdila da želi prodati 100.000 automobila u prvoj godini i 300.000 automobila godišnje u sljedeće tri godine.